Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (20g)
- 3 słoiczki dżemu rabarbarowego - u mnie ok.700 g
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kisiel - u mnie cytrynowy
- 100 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka - wyrabiamy ciasto czas 40 sek, obr. 5-6, w razie potrzeby pomocna jest kopystka. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x40 - blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą, lekko dociskamy ciasto dlońmi. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni, grzanie góra/dół. Do naczynia wkładamy dżem rabarbarowy - przepis tutaj //www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-rabarbarowy/454141 i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy czas 10 sek, obr.2. Wykładamy na ciasto. Naczynie myjemy i wkładamy białka ze szczyptą soli i zakładamy motylek, ubijamy czas 4 min, obr.3. Po tym czasie dodajemy 100 g cukru i mieszamy jeszcze minutę, następnie dodajemy kisiel i mieszamy ponownie minutę przy obrotach 3. Pianę wykładamy na dżemik i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy około 1 godziny.
Zamiast dżemu rabarbarowego możemy dać dżem porzeczkowy, agrestowy, jabłkowy i dowolny smak kisielu.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Upiekłam po raz pierwszy to ciacho - REWELACJA. Ciasto szybkie, proste i MEGA smaczne. Co roku robię dużo różnych dżemów i dużo zaczynało mi zostawać. Nie wiedziałam co z nich zrobić a tu proszę, taki wspaniały przepis. Wykorzystałam dżem z truskawek, borówek i agrestu, taki mix. W smaku rewelacja. Bardzo dziękuję a przepis na zawsze zostanie z nami
Piekłam pierwszy raz z przepisowni. Ciasto super przepis też bardzo łatwy i szybki. Gorąco poecam.
Słoneczka polecam nową wersję ciasta - z wisniami potrzebujemy zamiast dżemu rabarbarowego 1 kg wiśni - waga przed wydrążeniem, 2 łyżki bułki tartej - wymieszać z wydążonymi wiśniami i wyłozyc na ciasto, do piany dodajemy kisiel wisniowy. Jest pyszne i szybko znika
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bardzo sie ciesze Moniczko ze upieklas ciacho i ze smakowalo musze sama zrobic powtorke w wekend dziekuje za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Marzenko ciacho pyszne..." alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Oto dowód nr 1
[[wysiwyg_imageupload:661:]]
Polecam Aniu a kompocik sama musze zrobić bardzo go lubię pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dodaje ciasto do wypróbowania, cały czas jemy rabarbar póki jest trzeba korzystać zrobię ciacho i ugotuję kompocik z rabarbaru, mniam
Kupiłam dziś 3 kg za 10 zł Ucieszyłam się, że tak potaniał Będę dzis robić dżemik i ciasto Ale rodzinka się ucieszy
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu ja rabarbar kupuję w Lidlu 1kg kosztuje 4,99 zł. Marzenko dziękuję za przepis Pozdrawiam
Próbujcie kochane ja wczoraj jeszcze na ciepło próbowałam Elu ja kupiłam rabarbar po 2.90 za kg i dzisiaj będę robiła następną porcję, może coś zmodyfikuję ja już powiedziałam Mamci żeby posadziła swój, bo ładnie rośnie i szybko się mnoży dziękuję za komentarze buziaczki i dużo sloneczka bo u nas leje
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję