Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 30/01/14
Składniki
- 1 szczypta soli
- 280 g mąki pszennej
- 4 jajka
- Krem:
- 300 g mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
- 80 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 250 g wody
- Ptysie:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ptysie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło i sól, gotować 3 min/100ºC/obr. 1.
- Dodać mąkę, wymieszać 1 min/obr. 3, wystudzić.
- Dodać jajka, wymieszać 1 min/obr. 3.
- Masę przełożyć do szprycy (bez końcówki), wycisnąć małe porcje ciasta na natłuszczoną blachę do pieczenia, piec 20-30 min. Krem:
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, wymieszać 10 s/obr. 6, założyć motylek, gotować 15 min/90ºC/obr. 2.
- Powstały krem przełożyć do szprycy, końcówkę szprycy wbić w ptysie i napełnić kremem lub przeciąć je na połowę i przełożyć nim.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Krem o gładkiej, budyniowej konsystencji tworzy bogaty i satysfakcjonujący kontrast z chrupiącym ciastem. planet clicker
Wygląda tak smakowicie. Chętnie spróbuję! mario games
Krem jest ok, dodałam jeszcze dwie łyżki amaretto, ptysie robiłam z innego przepisu
pysznisci
Ogólnie ptysie wyszły bardzo dobre- jednak dla mnie masa była zbyt słodka i za gęsta.
Pozdrawiam
Monika