thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
18 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Ciasto na ptysie
  • 150 g wody
  • 80 g masła, miękkiego
  • 1 szczypta soli
  • 10 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Sos czekoladowy i przygotowanie ptysiów
  • 250 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 40 g masła, miękkiego
  • 200 g mleka
  • lody waniliowe, gotowe lub wykonane w TM (str. 228)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciasto na ptysie
      Nagrzać piekarnik do temp. 200°C.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, sól i cukier, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
    3. Dodać mąkę, wymieszać 20s/obr.4. Zdjąć naczynie miksujące, odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.
    4. Umieścić naczynie miksujące w korpusie. Mieszaćobr. 5, przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka. Mieszać ponownie 30s/obr.5. Napełnić ciastem rękaw do dekoracji lub woreczek do zamrażania (odciąć róg z jednej strony). Ciasto wyciskać w formie kulek (wielkości orzecha włoskiego), na blachę przykrytą papierem do pieczenia, w odległości 6 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić drzwiczki lekko uchylone i pozostawić ciastka do wyschnięcia na 10 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia.


      Sos czekoladowy i przygotowanie ptysiów

    5. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9.
    6. Dodać masło i mleko, podgrzać 4min/100°C/obr.2, przelać sos czekoladowy do innego naczynia.
    7. Przekroić wystudzone ciastka na połówki, 2-3 dolne połówki rozłożyć na osobnych talerzach. Na każdą nałożyć gałkę lodów waniliowych, przykryć górną połówką, polać polewą czekoladową. Podawać z pozostałą polewą czekoladową, bezpośrednio po przygotowaniu .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ptysie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: