thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/08/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 7 g drożdży, instant lub 15 g świeżych
  • 2 MT mleka
  • 1 MT oleju
  • 100 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • cukier waniliowy
  • Nadzienie:
  • 400 g orzechów, ( np. migdały bądź inne ulubione)
  • 4 białka
  • 1 łyżka rumu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, mleko, cukier i cukier waniliowy. Podgrzać 1,5 min/ 37 st./ obr.1

    2. Dodać resztę składników i wyrabiać 2 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    3. Ciasto wyłożyć do innego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

    Masa orzechowa:

    1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i drobno zemleć 20 sek./ obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.

    Naczynie miksujące umyć i dokłanie osuszyć.

    2. Przy pomocy motylka ubić białka na pianę 3 min./ obr.3-4.

    3. Do ubitej piany dodać zmielone orzechy, rum, miód, cynamon i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać.

    Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem a następnie po całości rozsmarować masą orzechową. zwijać jak makowiec. Piec zawinięte w pergamin jak makowiec bądź w okrągłej tortownicy z kominem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 st. 50 minut. Aby skórka za bardzo się nie spiekła można przykryć ciasto folią aluminiową 15 minut przed końcem pieczenia.

    Smacznego!

    przepis zaczerpnięty z www.kotlet.tv

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Potica - słoweńskie ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Wydrukuj:

Komentarze