Składniki
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 7 g drożdży, instant lub 15 g świeżych
- 2 MT mleka
- 1 MT oleju
- 100 g cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- cukier waniliowy
- Nadzienie:
- 400 g orzechów, ( np. migdały bądź inne ulubione)
- 4 białka
- 1 łyżka rumu
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, mleko, cukier i cukier waniliowy. Podgrzać 1,5 min/ 37 st./ obr.1
2. Dodać resztę składników i wyrabiać 2 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
3. Ciasto wyłożyć do innego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Masa orzechowa:
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i drobno zemleć 20 sek./ obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
Naczynie miksujące umyć i dokłanie osuszyć.
2. Przy pomocy motylka ubić białka na pianę 3 min./ obr.3-4.
3. Do ubitej piany dodać zmielone orzechy, rum, miód, cynamon i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem a następnie po całości rozsmarować masą orzechową. zwijać jak makowiec. Piec zawinięte w pergamin jak makowiec bądź w okrągłej tortownicy z kominem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 st. 50 minut. Aby skórka za bardzo się nie spiekła można przykryć ciasto folią aluminiową 15 minut przed końcem pieczenia.
Smacznego!
przepis zaczerpnięty z www.kotlet.tv
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jeszcze go nie robiłam ale wygląda cuuudownie.
Jeszcze go nie robiłam ale wygląda cuuudownie.
droga Lidien, właśnie o taki przypis (jak ten u dołu) mi chodziło.Pozdrawiam
przepis był testowany w thermomixie i dlatego wstawiłam go na przepisownię. nie miałam możliwości zrobienia zdjęcia i go nie wstawiałam, dopóki nie otrzymałam takiej prośby
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Rozumiem,że internet mamy po to, aby z niego korzystać, też często wyszukuję przepisów i je wypróbowuję. Ten przepis znam z innego portalu, szkoda,że to zdjęcie też znam z tego portalu. Myślę,że mogłabyś się pofatygować,upiec to ciasto i zrobić zdjęcie własnego wyrobu, a nie kraść czyjeś.
proszę bardzo
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Brzmi ciekawie - czekamy na zdjęcie
Pozdrawiam Mixi
Are you sure to delete this comment ?