thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 27/06/12

Składniki

  • 250 g mleka
  • 250 g śmietany, słodkiej
  • 170 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 laska cynamonu
  • skórka , z połówki organicznej cytryny
  • 500 g Ciasta francuskiego, gotowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietanę, wsypać cukier, mąkę i żółtka, wymieszać 10s/obr.4.
    2. Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, gotować 18min/90ºC/obr. 2. W czasie gotowania nagrzać piekarnik do temp. 200ºC. Jeżeli ciasto francuskie jest zbyt grube, należy rozwałkować je na oprószonej mąką powierzchni na grubość 3 mm. Wykroić okrągłe kawałki ciasta (Ø 10 cm) na tyle duże, żeby wypełnić foremki. Do każdej foremkiwłożyć okrągły kawałek ciasta.
    3. Z masy wyjąć laskę cynamonu oraz skórkę cytryny. Wlać nadzienie do foremek, nie wypełniając ich do samej krawędzi. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 25 - 30 minut, dopóki krem się nie zetnie i nie zarumieni z wierzchu. Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie na 15 minut do ostudzenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Portugalskie babeczki z kremem

Wydrukuj:

Komentarze