thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Popękane cisteczka czekoladowe

  • 100 g mleczna czekolada
  • 100 g gorzka czekolada
  • 200 g masła
  • 2szt jajko
  • 1szt żółtko
  • 1 szczypty soli
  • 400 gramy mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki cynamon, mielony
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypty chili, mielone
  • 2 łyżki cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Popękane ciasteczka czekoladowe
  1. Połamaną czekolade rozpuścić z masłem i cukrem 2min/50St/obr 3
  2. Pozostaw do wystygnięcia 5 min
  3. Dodaj jajka, mąkę, cynamon, chili (opcjonalnie, ja uwielbiam), proszek do pieczenia, kakao, wymieszaj 20 sek/ obr 4
  4. Wstaw w chłodne miejsce na ok 1-2 godz
  5. Nagrzej piekarnik do 170St
  6. Twórz kulki wielkości orzecha wloskiego i optaczaj w cukrze pudrze. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiajac odstęp międzi ciastkami.
  7. Piecz 12 min aby usyskać miękkie ciasteczka lub 15 aby uzyskać twardsze, które po kilku dniach trzymania w słoiku robią się przyjemnie miękkie w środku

Porady

Uwielbiam te cisteczka zimą bo wyglądaja jak śnieżne kulki, do tego dając szczyptę chili dodaję im trochę pikantnego zdrowia i zimowej rozgrzewki.
Ciasteczka czasem rozpływaja mi się na "naleśniczki" czasem zostają jako śliczne śnieżne kuleczki, dletego kładźmy ciastka na blasze w sporych odstępach. Poniewaz ciastka robiłam dopiero 3x i za każdym razem wychodzą inne chetnie przyjmę wszelkie uwagi.
W niektórych przepisach jest tylko gorzka czekolada + cukier, ja wolę połowę gorzkiej, połowę mlecznej

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Popękane cisteczka czekoladowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 18, 2023 at 06:56

    Smile a w przepisie nie ma cukru?? Tak ma być ?? Tylko cukier puder do obtoczenia ?

  • stycznia 31, 2020 at 17:27

    Już upieczone. W smaku przepyszne. Znikały jeszcze ciepłe. Ciasto wydawało się zbyt suche- nie chciało się lepić i trochę kulki się rozpadały, ale dałam radę. Dałam 2 gorzkie czekolady, bo lubię mocny smak czekoladowy. Już przygotowuję następną porcję

  • stycznia 31, 2020 at 12:09

    Nie podano ilości cukru, bo rozumiem, że te 2 łyżki to do obtoczenia? Właśnie przygotowuję ciasteczka i dałam 100 g. zobaczymy, czy wyjdą dobre.

Are you sure to delete this comment ?