- TM 31
Składniki
Ciasto
- 100 g masła
- 100 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 jaja kurze
- 130 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g jagód lub borówek amerykańskich
Dodatkowo do ciasta
- 100 ml. mleczka kokosowego
- 180 g jagód lub borówek amerykańskich
- tłuszcz do wysmarowania blaszki i bułka tarta
kruszonkę
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 jajo kurze
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Przygotwujemy blaszkę, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Do naczynia miksującego z założonym motylkiem włożyć masło, cukier i drobno otartą skórkę z cytryny. Mieszamy 30 sek./obr.3,5.
3. Ddajemy 2 jajka i mąkę z proszkiem mieszamy 1 min./obr.3,5.
4. Dodajemy jagody i mieszamy lekko lyżką.
5. Ciasto wykładamy do blachy i pieczemy 18-20 minut w 180 stopniach(termoobieg).
Ciasta
Porady
Pyszny delikatny placek. Polecam!!!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
na weekend w sam raz.
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
A czy dałoby się to zrobić z mrożonymi jagodami?
Piekłam to ciasto kilkakrotnie, za każdym razem coś modyfikując. Ostateczna wersja jest taka, że do kruszonki nie daję jajka i ciasta nie polewam mleczkiem kokosowym, cała reszta tak jak w przepisie. Jest doskonałe. Polecam.
Na jak dużą blaszke to ciasto????
Aaaaa, dopiero teraz zauwazylam to cudo . Bede musiala wypròbowac, co prawda jagody zastepujac , np. jezynami... jagòd nie mam... No, chyba, ze gdzies znajde . Dam znac, jak wyszlo i smakowalo
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni