Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 1 kostka drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5 MT lekko podgrzanego mleka
  • 5 jaj (3 całe +2 żółtka, )
  • 600 g mąki krupczatki
  • 3/4 kostkiKasi (ciepły stopiony tłuszcz wlewamy do garnka)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu w/g podanej kolejności

    2.Wyrabiamy ciasto - czas 3 min, obr.poz. Interwał

    3.Ciasto wyjąć , pozostawić do wyrośnięcia ok. 20 min.

    4.Blaszki posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą

    5.Ciasto podzielić na dwie części i położyć na blaszkach (ciasto rozprowadzam białkiem wylanym na rekę nie przykleja się tak mocno)

    6. Na ciasto kładziemy dowolny owoc

    7.Posypujemy kruszonką

    Kruszonka:

    30 dag mąki

    1 kostka tłuszczu

    5 łyżek cukru

    1 cukier waniliowy

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 żółtka

    Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu w/g podanej kolejności i wyrabiamy - czas 10 sek, obr.poz.6

    Piec 25 min. w nagrzanym piekarniku w temp. 170 C

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placek drożdżowy na 2 małe blaszki

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 27, 2018 at 11:59

    A jakie to są "małe blaszki" ? Jakie wymiary ?

  • lipca 25, 2012 at 15:44
    5.0

     Przepis jest super Najsmaczniejsze  drożdżowe ciasto jakie udało mi się upiec . Pięknie wyrosło,żółciutkie. Zrobiłam z rabarbarem . Po 20 minutach rośniecia w TM "przerobiałam 2-3 obroty i jeszce zostawiłam na 15 minut. Wyłozyłam całość na 1 blaszkę tradycyjnej wielkości. Bez kruszonki bo posypałam cukrem pudrem. Polecam 

     

  • listopada 29, 2011 at 22:27

    kostka drożdży  10dag

    3/4 kostki tłuszczu Kasi opakowanie Kasi ma 250g to z tego 3/4

  • maja 11, 2011 at 15:20

    Chętnie bym upiekła to ciasto, ale boję się, że coś mi nie wyjdzie.

    ile ma być drożdży ( w handlu mamy dwa rodzaje kostek po 50g i 100g) więc ile?

    Rownież określenie  "kostka tłuszczu" jest dla mnie równoznaczna jak tłuszcz na "oko" bo również kostki różnych tłuszczy mjają różną gramaturę, proszę więc o sprecyzowanie wielkości tych składników

Are you sure to delete this comment ?