thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 31
przez ewemar
opublikowany: 01/20/14
zmieniono dnia: 12/21/18

Składniki

Dodatkowo

  • 1/2 słoika powideł śliwkowych

Ciasto

  • 1 jajo
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g śmietany kwaśnej 18%
  • 2 czubate łyżki miodu płynnego

Masa

  • 500 g mleka
  • 70 g kaszy manny
  • 100 g cukru
  • 200 g masła,miękkiego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. - rozgrzać piekarnik do 175 stopni

    - wszystkie składniki na ciasto wyrobić - czas 30-40 s, obr.poz.6

    - ciasto podzielić na 3 części, po około 310g, rozwałkować na placki 20x34 cm

    -piec każdy ok. 15 min

  2. Masa:
  3. - ugotować kaszę mannę z mlekiem i cukrem - czas 12 min, 90 stopni, obr.poz. 2, następnie wystudzić

    - nałożyć motylek na czyste noże, miękkie masło utrzeć - ok 1min, obr. poz. 4

    - następnie dodawać małymi porcjami wystudzoną kaszę mannę i ucierać - czas ok. 2 min, obr. poz 3.

    - do masy można dodać pół kieliszka spirytusu

  4. Przełożenie ciasta:
  5. Część masy wyłożyć na jeden placek, następnie drugi posmarować powidłami oraz kolejną częścią masy. przykryć trzecim plackiem, który smarujemy cieniutką warstwą masy i posypujemy pokruszonym ciastem lub czekoladą (wg. upodobania)

Porady

Ciasto można zamiast masy polać roztopioną czekoladą. Ciasto najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy dobrze zmięknie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placek czeski (ciasto czeskie)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?