Składniki
Dodatkowo
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
Ciasto
- 1 jajo
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 120 g śmietany kwaśnej 18%
- 2 czubate łyżki miodu płynnego
Masa
- 500 g mleka
- 70 g kaszy manny
- 100 g cukru
- 200 g masła,miękkiego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- rozgrzać piekarnik do 175 stopni
- wszystkie składniki na ciasto wyrobić - czas 30-40 s, obr.poz.6
- ciasto podzielić na 3 części, po około 310g, rozwałkować na placki 20x34 cm
-piec każdy ok. 15 min
- ugotować kaszę mannę z mlekiem i cukrem - czas 12 min, 90 stopni, obr.poz. 2, następnie wystudzić
- nałożyć motylek na czyste noże, miękkie masło utrzeć - ok 1min, obr. poz. 4
- następnie dodawać małymi porcjami wystudzoną kaszę mannę i ucierać - czas ok. 2 min, obr. poz 3.
- do masy można dodać pół kieliszka spirytusu
Część masy wyłożyć na jeden placek, następnie drugi posmarować powidłami oraz kolejną częścią masy. przykryć trzecim plackiem, który smarujemy cieniutką warstwą masy i posypujemy pokruszonym ciastem lub czekoladą (wg. upodobania)
Ciasto:
Masa:
Przełożenie ciasta:
Porady
Ciasto można zamiast masy polać roztopioną czekoladą. Ciasto najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy dobrze zmięknie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre ciasto, choć trochę nie nasze klimaty. Krem jest jak za dawnych czasów z cukierni bardzo trudno rozwalkowywalo się ciasto,ale jakoś dałam radę. Ładnie się kroi i prezentuje, fajne na przyjęcia. Posypałam gorzkim kakao.
Super ciasto
Rewelacyjne ciasto rodzinka była zachwycona. Dziękuję za przepis.
Bardzo pyszne ciasto Zrobilo furorę na wczorajszym spotkaniu majówkowym
joaren
Bardzo dobre i proste ciasto.Myślę ,że jutro będzie jeszcze lepsze jeśli dotrwa.
Super ciacho Polecam każdemu wypróbować. I co najważniejsze zachowuje świeżość na kilka dni-rewelacja
Cukiernia??? Karolinko z Thermomixem to bajka
U mnie też zawsze był "placek czeski" ale dałam taką nazwę, żeby łatwiej było znaleźć
ciasto rewelacja ,, polecam wszystkim ''
Mojka3
Znam to ciasto pod nazwą "placek czeski" Dziekuję za przepis i polecam jest pyszne
Are you sure to delete this comment ?