- TM 5
Składniki
Piernik pomidorowy
- 350g mąki pszennej/ pełnoziarnistej lub w wersji bezglutenowej mix ryżowej lub jaglanej, kukurydzianej i 2-3 łyżek ziemniaczanej
- 210g krojonych pomidorów z puszki
- 130g cukru trzcinowego/cukru/ ksylitolu
- 80g płynnego oleju (kokosowy/ słonecznikowy/rzepakowy)
- średni, dojrzały banan
- 2 łyżki przyprawy do piernika*
- czubata łyżka naturalnego kakao
- łyżeczka proszku d/p
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pomidory, olej, banana i cukier blendujemy razem na gładką masę (15s/obr.6), a następnie mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstej, ale jednolitej masy o ciemnobrązowym kolorze (25s/obr.5).
Gotowe ciasto przekładamy do małej keksówki (wym. dna 8x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 45min (lub nieco dłużej w razie potrzeby – do suchego patyczka). Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Gotowy piernik można przełożyć marmoladą albo powidłami i/lub polać polewą**
Porady
* użyłam przyprawy do piernika z tego przepisu: https://www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/przyprawa-do-piernika-przyprawa-korzenna/a1rske67-db69d-875396-f60be-wvedttrr
** zrobiłam zdrową wersję mieszając w miseczce: 1,5 łyżki płynnego oleju kokosowego + łyżka płynnego miodu + 2 łyżki kakao
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smaczny
Are you sure to delete this comment ?