Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
50
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 06/12/12
Składniki
- 80 g wody
- 100 g cukru, białego
- 100 g cukru brązowego
- 100 g miodu
- 140 g masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka imbiru, mielonego
- 1 łyżka goździków, mielonych
- 1,5 łyżeczki Sody spożywczej
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier biały, cukier brązowy, miód i masło, podgrzewać 10 min/80ºC/obr. 1.
- Odstawić naczynie miksujące do ostygnięcia mieszanki.
- Dodać przyprawy, sodę i mąkę, wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Przełożyć do innego naczynia, posypać wierzch mąką i odstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia rozwałkować ciasto na obsypanej mąką stolnicy, wyciąć pierniczki, ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 8-10 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Robię te pierniczki z dziećmi co roku niezmiennie przez 10 lat. Lubimy cienkie i z większą ilością przypraw. Polecam
imorathi
Nasze ulubione ♥️
pierniki wyborne. Zrobiłam bez jajek i wystawiłam ciasto w naszyniu thermosiowym na balkon- po 20 minutach robiłam pierniczki. To taki wariant ekspres. Też dałam 3 lyżeczki gotowej przyprawy do pierników zamiast 3 przypraw
A czy te przyprawy mogę zamienić na przyprawę do piernika? Ile jej dać ?
Najlepszy przepis a sprawdziłam kilka.Pierniczki znakomite.!!!
U mnie ciasto w lodówce leżakuje 2-3 godz i jest doskonałe do wycinania pierniczków.
(PS. Do składników dodaję 1 jajo).
Hmm, rozgrzać piekarnik? Ale tak samo jest w książce w sumie nie wiem po co... Poza tym przepis świetny, ciasto idealnie nadaje się na domki. Polecam 🙂
Ciasto na pierniki zrobiłam wczoraj a dzisiaj razem z wnukami upiekłam i razem oceniamy , że są super już mamy je polukrowane . Na pewno jeszcze raz je zrobię.
Są naprawde pyszne! Nie wiem tylko dlaczego ciasto podczas ucierania w "Blokada naczynia miksującego" było na tyle gęste, że mało nie spaliłam maszyny. Może zrobiłam cos nie tak.. Na drugi raz dodam więcej wody.