thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
50 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 12/6/12

Składniki

  • 80 g wody
  • 100 g cukru, białego
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g miodu
  • 140 g masła
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka imbiru, mielonego
  • 1 łyżka goździków, mielonych
  • 1,5 łyżeczki Sody spożywczej
  • 500 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier biały, cukier brązowy, miód i masło, podgrzewać 10 min/80ºC/obr. 1.
    3. Odstawić naczynie miksujące do ostygnięcia mieszanki.
    4. Dodać przyprawy, sodę i mąkę, wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .
    5. Przełożyć do innego naczynia, posypać wierzch mąką i odstawić na noc do lodówki.
    6. Następnego dnia rozwałkować ciasto na obsypanej mąką stolnicy, wyciąć pierniczki, ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 8-10 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierniczki

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 23, 2021 at 17:08
    5.0

    pierniki wyborne. Zrobiłam bez jajek i wystawiłam ciasto w naszyniu thermosiowym na balkon- po 20 minutach robiłam pierniczki. To taki wariant ekspres. Też dałam 3 lyżeczki gotowej przyprawy do pierników zamiast 3 przypraw

  • grudnia 19, 2021 at 11:56

    Pierniki rewelacyjne! Chrupiące, a poziom słodkości w punkt. Pachną obłędnie! Zrobiłam dwie porcje i wyszło ich chyba ze 120. Zamiast pojedynczych przypraw, dałam 3 łyżki przyprawy do pierników - akurat wychodzi całe opakowanie. Polecam!

  • grudnia 6, 2019 at 15:36

    A czy te przyprawy mogę zamienić na przyprawę do piernika? Ile jej dać ?

  • grudnia 1, 2019 at 19:12

    Najlepszy przepis a sprawdziłam kilka.Pierniczki znakomite.!!!Cooking 7

  • grudnia 21, 2018 at 14:53
    5.0

    U mnie ciasto w lodówce leżakuje 2-3 godz i jest doskonałe do wycinania pierniczków.

    (PS. Do składników dodaję 1 jajo).

  • grudnia 13, 2018 at 00:39
    5.0

    Hmm, rozgrzać piekarnik? Ale tak samo jest w książce w sumie nie wiem po co... Poza tym przepis świetny, ciasto idealnie nadaje się na domki. Polecam 🙂

  • grudnia 8, 2018 at 21:34

    Ciasto na pierniki zrobiłam wczoraj a dzisiaj razem z wnukami upiekłam i razem oceniamy , że są super już mamy je polukrowane . Na pewno jeszcze raz je zrobię.

  • grudnia 21, 2017 at 09:12
    5.0

    Są naprawde pyszne! Nie wiem tylko dlaczego ciasto podczas ucierania w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" było na tyle gęste, że mało nie spaliłam maszyny. Może zrobiłam cos nie tak.. Na drugi raz dodam więcej wody.

  • grudnia 13, 2017 at 09:14
    5.0

    nieprawdopodobnie pyszne pierniczkitmrc_emoticons.) jestem pod wielkim wrażeniem..zrobiłam na Jasełka dla córki do przedszkola, część została skonsumowana w domu i chyba nie mam wyjścia muszę zrobić kolejną porcję.
    Zrobiłam wszystko jak w przepisie, poza tym,że ciasto w lodówce leżało ok. 6h(z braku czasu) a nie całą noc lecz to w zupełności wystarczyło. Myślę, że można dodać mniej cukrutmrc_emoticons.)

  • listopada 22, 2017 at 19:39
    5.0

    Jak długo powinny leżeć po zrobieniu ?
    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: