Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
50
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 06/12/12
Składniki
- 80 g wody
- 100 g cukru, białego
- 100 g cukru brązowego
- 100 g miodu
- 140 g masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka imbiru, mielonego
- 1 łyżka goździków, mielonych
- 1,5 łyżeczki Sody spożywczej
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier biały, cukier brązowy, miód i masło, podgrzewać 10 min/80ºC/obr. 1.
- Odstawić naczynie miksujące do ostygnięcia mieszanki.
- Dodać przyprawy, sodę i mąkę, wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Przełożyć do innego naczynia, posypać wierzch mąką i odstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia rozwałkować ciasto na obsypanej mąką stolnicy, wyciąć pierniczki, ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 8-10 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
pierniki wyborne. Zrobiłam bez jajek i wystawiłam ciasto w naszyniu thermosiowym na balkon- po 20 minutach robiłam pierniczki. To taki wariant ekspres. Też dałam 3 lyżeczki gotowej przyprawy do pierników zamiast 3 przypraw
A czy te przyprawy mogę zamienić na przyprawę do piernika? Ile jej dać ?
Najlepszy przepis a sprawdziłam kilka.Pierniczki znakomite.!!!
U mnie ciasto w lodówce leżakuje 2-3 godz i jest doskonałe do wycinania pierniczków.
(PS. Do składników dodaję 1 jajo).
Hmm, rozgrzać piekarnik? Ale tak samo jest w książce w sumie nie wiem po co... Poza tym przepis świetny, ciasto idealnie nadaje się na domki. Polecam 🙂
Ciasto na pierniki zrobiłam wczoraj a dzisiaj razem z wnukami upiekłam i razem oceniamy , że są super już mamy je polukrowane . Na pewno jeszcze raz je zrobię.
Są naprawde pyszne! Nie wiem tylko dlaczego ciasto podczas ucierania w "Blokada naczynia miksującego" było na tyle gęste, że mało nie spaliłam maszyny. Może zrobiłam cos nie tak.. Na drugi raz dodam więcej wody.
nieprawdopodobnie pyszne pierniczki jestem pod wielkim wrażeniem..zrobiłam na Jasełka dla córki do przedszkola, część została skonsumowana w domu i chyba nie mam wyjścia muszę zrobić kolejną porcję.
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, poza tym,że ciasto w lodówce leżało ok. 6h(z braku czasu) a nie całą noc lecz to w zupełności wystarczyło. Myślę, że można dodać mniej cukru
Jak długo powinny leżeć po zrobieniu ?
Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?