thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 11/30/11
zmieniono dnia: 12/20/11

Składniki

ciasteczka

  • 300 g miodu
  • 150 g cukru
  • 125 g masła roślinnego, np. MR
  • 2 torebki przypraw do piernika, lub 1 torebka i 1 łyżeczka cynamonu
  • ok600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko kurze

lukier do wzorków

  • ok300 g cukru pudru
  • 1 białko jajek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze, lub natoralne (sok z buraka, szpinaku, szafran...)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. Do naczynia wlać miód, dodać cukier, MR i przyprawy, rozgrzać 8 min. / 80*C /obr. 2-3


    Otworzyć pokrywę i przestudzić ok 10-15 minut


    Dodać mąkę, proszek, kakao a na końcu jajka i wyrabiać 1,5- 2,5 min / Ciasto"Ciasto"


    Ciasto wyjąć z naczynia, podzielić na części; wałkować cieniutko (podsypując mąką); wykrawać ciasteczka, słomką do napojów robić dziurki (koniecznie przed upieczeniem!!)


    Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10-12 min w temp. 175*C

  2. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wkładać do puszki.


    Przed powieszeniem na choince przewlec wstążkę lub ozdobny sznureczek przez otwor robiony słomką.


    Można polukrować i przyozdobić cukrowymi perełkami

  3. lukru
  4. wszystkie składniki utrzeć w suchym naczyniu 2,5 min / obr. 5


    lukier podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów, do każdej części dodać po kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać


    przełożyć do rękawa cukierniczego lub szczelnej torebki foliowej z odciętym rogiem


    malować wzorki lukrem i przyozdabiać cukrowymi perełkami

Porady

Pierniczki można zrobić miesiąc przed Świętami, przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierniczki na choinkę

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 16, 2016 at 22:32
    2.0

    Mi niestety pierniczki nie wyszły. Uzylam miodu płynnego, ciasto było bardzo luźne, dodałam sporo mąki. pierwsza część dobrze mi się walkowalo i wycinalo. druga, odstana Cześć, była już niemożliwa do rozwalkowania.

    Może trzeba użyć innego rodzaju miodu, lub odstawić do lezakowania w lodówce.

    Pozdrawiam

  • grudnia 11, 2015 at 10:28

    jako że thermomix mam od niedawna i jego użytkowanie wciąż jest dla mnie wielką niewiadomą,skusiłam się na pierniczki, I absolutnie nie żałuję! wyrobienie ciasta bezproblemowe,aczkolwiek gorzej okazało się być podczas wykrawania bo wyszło mi z tego przepisu około 300 (!) małych pierniczków  tmrc_emoticons.) [[wysiwyg_imageupload:2506:]]

  • listopada 27, 2015 at 22:35

    hejka szukam przepisu na pyszne pierniczki ktore beda mieciutkie robilam w zeszlym roku z thermomix ale nawet po odstaniu w pudelku byly twarde jak kamien 

     

  • listopada 22, 2015 at 19:45

    elmo

    Jak dużo pierniczków można zrobić z podanej ilości składników?

     

    Ilość sztuk zależy od tego jak ciekno/grubo rozwałkujesz ciasto i jak dużych foremek użyjesz do wykrawania. Nie potrafię w pełni odpowiedzieć na Twoje pytanie. W przybliżeniu 70-100 szt. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 22, 2015 at 18:38

    Jak dużo pierniczków można zrobić z podanej ilości składników?

  • stycznia 1, 2014 at 11:53
    5.0

    Bardzo dobry przepis, podobny do mojego sprawdzonego od lat - ale z thermomixem dużo łatwiej niż wszystko ręcznie tmrc_emoticons.)

    Polecam zostawić ciasto przed wałkowaniem na kilka godzin, żeby si ę "przegryzło".

    Cooking 7

     

  • grudnia 12, 2013 at 15:03

    Dziękuję za potwierdzenie moich rad  tmrc_emoticons.)  A kto nie zdąży zrobić pierników wcześniej, to zachęcam do zrobienia kruchych ciasteczek cynamonowych: http://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%9Bwi%C4%85teczne-ciasteczka-z-cynamonem/466972  Te już nie są twarde  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 12, 2013 at 14:57

    W takim razie wypróbuję małą porcję lukru z mąką tmrc_emoticons.) Do wszystkich, dla których pierniczki są za twarde: chyba w przepisie na piernikową choinkę i pierniczki z newslettera była rada, żeby do pojemnika z pierniczkami włożyć rozkrojone jabłko, i zmieniać je co parę dni-pierniczki szybciej miękną, bo wyciągają wilgoć z jabłka tmrc_emoticons.) Prawdziwe piernicniczki, tak jak np. te Eli, muszą być twarde na początku, żeby dotrwały do świąt tmrc_emoticons.)

    Uśmiechnij się Smile

  • grudnia 12, 2013 at 00:24

    Mąka nie jest "niezbędna" ale ten lukier się wtedy nie rozlewa, można "wyczarować" różne wzorki na pierniczkach. Od wielu, wielu lat robię właśnie taki, nawet jak miałam małe dzieci i nikt na tą mąkę nie narzekał tmrc_emoticons.;) Zresztą proporcja 1-2 łyżeczki do 300g cukru pudru jest duża. Ta mąka jest niewyczuwalna. Decyzja oczywiście należy do Ciebie  tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i daj znać jak lukier wyszedł  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 12, 2013 at 00:21

    Ewa, super że tak Wam pierniczki zasmakowały!  tmrc_emoticons.)  Za chwilę wstawię przepis na takie kruche ciasteczka cynamonowe  tmrc_emoticons.) Robi je się tak samo ale nie twardnieją tak jak pierniczki. Ja akurat chrupać lubię ale wiem że niektórzy wolą mniej twardą wersję  Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?