thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

duza porcja

  • 150 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 2 jaja kurze
  • wanilia, mielona
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 470 gramów mąki tortowej
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia

nadzienie

  • 500 gramów twaróg śmietankowy, najlepiej owczego miekkiego
  • 1 słoiki grano cotto (gotowanej pszenicy), 500 gr
  • 200 gramów mleka
  • 200 gramów cukru
  • 40 gramów maślanka
  • olejek pomaranczowy
  • 5 jaj
  • 100 gramów skòrek kadryzowanych pomaranczowych, pini, lub co kto lubi

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  ciasto: zmiksowac maslo i cukier: 10 sek / obr 5-6; dodac reszte skladnikòw: 10-15 sek / obr 4-6. Wyjac, zawinac, wlozyc do lodòwki. Nadzienie: gotowac ziarna, mleko i maslo: 10 min / 100° / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / Mieszanie"Mieszanie" ; wyjac, przelozyc do miseczki, wystudzic. Zalozyc motylek, ubic cukier i jajka: 3 min / 37° / obr 2-3: dodac twaròg- kilka sek / obr 2-3; dodac skòrki, rodzynki, itp. - kilka sek / obr 2-3. Dodac wystudzona pszenice- kilka sek / obr 3. Wylozyc na blaszke ciasto, na to nadzienie. Porobic paski z ciasta i udekorowac. Piec 1h temp. 150-170°.

Porady

 Przechowywac w lodòwce; najlepiej 2 dni i dopiero wtedy spozywac. Jest najlepszatmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pastiera neapolitanska wielkanocna (pastiera napoletana)

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 7, 2012 at 00:52

     Jak sie znajdzie juz gotowa w sloiku, to jeszcze lepiej, ale podam przepis,jak ja ugotowac. Pszenicy nie czuc wcale, a w smaku jest ciup podobne do sernika tmrc_emoticons.) Pychotatmrc_emoticons.p  Robie ja tylko raz na rok, na Wielkanoc.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 7, 2012 at 00:44
    5.0

    Bardzo ciekawy i niespotykany u nas przepis. Bardzo dużo tej pszenicy, aż 1/2 kg? Jak to wszystko potem smakuje? Czy ta pszenica jest wyczuwalna? Już na święta nie zrobię, ale potem wypróbuję.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: