Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Panforte - włoski "piernik"

  • 125 gramów migdały ze skórką
  • 100 gramów migdały blanszowane
  • 125 gramów orzechów nerkowca
  • 300 gramów 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu, w tym przepisie: rodzynki, żurawina, daktyle, skórka pomarańczowa
  • 6 goździków rozbitych w moździerzu
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, może być świeżo starta
  • 1,5 łyżki kakao w proszku (gorzkie)
  • 75 gramów mąki
  • 150 gramów cukru
  • 200 gramów płynnego miodu
  • 100 gramów masła
  • cukier puder do posypania (dekoracji)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Suche składniki
  1. W średniej misce wymieszaj migdały, orzechy, suszone i kandyzowane owoce (większe pokrój w mniejsze paseczki). Dodaj rozgniecione w moździerzu goździki, cynamon, biały pieprz, gałkę muszkatołową, kakao i mąkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C - grzałka góra i dół. Przygotuj foremkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, wyłóż papierem do pieczenia, można również deklikatnie nasmarować formę masłem.
  2. Mokre składniki
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsyp cukier, dodaj miód i masło. Rozpuść składniki w temperaturze 100 st. CMieszanie"Mieszanie" 10 minut.
  4. Łączenie składników
  5. Po rozpuszczeniu miodu, masła i cukru prze otwór w pokrywie dodaj stopniowo, ale w miarę szybko sypkie składniki kontrolując obroty, zmieniając je z Mieszanie"Mieszanie" na 1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" a następnie 2Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" w miarę jak masa będzie coraz bardziej klejąca i gęsta - około 30 sekund do połączenia składników. Masę przełóż za pomocą kopystki do formy dobrze ją ugniatając/dociskając aby równomiernie ją rozłożyć w całej formie. Upiecz w pierkarniku przez około 40 minut, po ostudzeniu rozkrój ciasto na kwadraty i posyp dla dekoracji cukrem pudrem. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i można je długo przechowywać.

Porady

Masa po połączeniu składników staje się bardzo gęsta należy dodać w miarę szybko ale stopniowo suche składniki do mokrych i kontrolować obroty noży.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Panforte - włoski "piernik"

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy