- TM 31
Składniki
Pączki Basi
- 200 g mleka
- 50 g drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 50 g Miękkiego masła
- 1 całe jajko
- 500 g mąki tortowej
- 1 łyżeczki soli
- 10 g spirytusu
- 1 cukier wanilinowy
- 4 kostki smalcu (do smażenia)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko, drożdze,cukier,cukier wanilinowy,masło wrzucić do naczynia miksującego,podgrzać czas2min/temp.37 /obr.1.
2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min/"Ciasto" .Pozostawić ciasto w naczyniu miksującym do wyrosniecia,aż bedzie wychodziło przez otwór pokrywy. Uformowac małe placuszki, następnie na każdym z nich położyć pół łyżeczki marmolady i skleić ze sobą ciasto tak by miało formę pączka. Układać na wysypanym mąką blacie, przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
3. Pączki smażyć na rozgrzanym smalcu, najlepiej pod szklaną pokrywą tak aby można było obserwować proces smażenia, następnie przewrócić pączki na drugą stronę i smażyć tym razem bez pokrywy, tak aby otrzymać białą obwódkę wokół pączka.
4. Po wyjęciu pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI:
Najlepiej smażyć pączki w niewysokim naczyniu ok.7cm i srednicy 28cm.
ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne i tanie pączki. Robiłam już kilka razy, ale daję tylko szczyptę soli i trochę więcej cukru. Według przepisu były za słone.
Przepyszne
Przepyszne
Najlepsze pączki.Pyszne Palce lizac
rekrut:JAk te paczki upiec? jaka temp nastawic? termoobieg/bez? czy upieczone wychodza równie dobre? niemawidze smrodku oleju w kuchni a jeszcze do tego smalec- fuj.
Pyszne!
Dziś zrobiłam, pięknie wyrosły i są pyszne, dziękuję, będę powtarzać.
Pyszne
Bardzo szybki i smaczny przepis na pączki. Zrobiłam w piekarniku. Polecam !!!
Are you sure to delete this comment ?