Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
24
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
Oponki serowe
- 500 g mąki pszennej
- 500 g sera
- 150 g cukru
- 4 jaja całe
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki octu
- 1 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%, opcjonalnie
- 1 opakowania cukru waniliowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Składniki wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" Wyrabiamy "Ciasto" /3,5 minuty
- Ciasto wyciągamy z "Blokada naczynia miksującego" na stolnicę.
- Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła, a w środku kieliszkiem mniejsze kółka.
- Smażymy na głębokim oleju na rumiano.Ok. 1l rozgrzewamy w wysokiej patelni lub rondelku.
- Lekko ciepłe oponki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Przygotowanie:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszne
Pyszne 😋tylko też uważa że troszkę za mało mąki.
tortuga90: Moja Droga wszystko zależy od mąki Ale są pyszne nawet na drugi dzień
malgorzata 12:Cieszę się, że smakowały
Właśnie zrobiłam super przepis polecam"Blokada naczynia miksującego"
Smakują super!
Jak zobaczyłam ten przepis to bardzo się ucieszyłam,bo takie oponki zawsze piekła moja mama i były super. Ciasto trochę za klejące i nastepnym razem dam 50-100 g mąki wiecej. Jest trochę zabawy ale są tak pyszne że szybko znikają z talerza i trudno się opanować aby nie wziąć następnego Wielkie dzięki za wstawienie tego przepisu, SUPER!!!