Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Ciasto:
- 500 g Ciasta francuskiego, rozmrożonego (1 opakowanie)
- 300 g fasoli, lub grochu (do obciążenia ciasta)
- Krem:
- 750 g mleka
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. - Ciasto rozwinąć, wyłożyć na dużej blasze (35x35), przykryć folią aluminiową i obciążyć fasolą lub grochem, a potem wstawić do piekarnika na 20 min.
- Przekroić na 2 równe części.
Krem: - Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć resztę składników, gotować 10 min/90ºC/obr. 4.
- Ciepły krem wylać na jedną część ciasta i przykryć drugą.
- Ciasto:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Moja modyfikacja: 500 ml mleka, 3 lyzki czubate maki przennej, 1 lyzka czubata maki ziemniaczanej i duzo mniej cukru Ja dalam 170g cukru ale to juz wedlug uznania. Z takimi proporcjami to najlepsza i najszybsza Napoleonka ktora nie moze sie nie udac 😃
AlaG: dokładnie,krem zbyt rzadki😒
Przepis bardzo fajny i ciasto bardzo smaczane Zamiast foli używam pergaminu
Ciasto francuskie wczesniej wylozylem na papier do pieczenia posypalem groch i wyszo bardzo dobre
I nie 250 cukru tylko ok 170 do 200g
A folie która strona kładziemy na ciasto ? Błyszcząca czy matowa ?
Krem wyszedł gęsty, dwie minuty pod koniec gotowania zdjęłam miarkę. Polecam.
Smaczne wyszło. Pozdrawiam
Zrobiłam, wyszło bardzo dobre. Przezornie dałam mniej mleka 700 g, następnym razem dam jeszcze mniej ok. 650 g. Ciasto stężało trochę w lodówce. PS zrobiłam na herbatnikach.
Kto wymyślił ten przepis?
tragedia przez wielkie "T" ! Krem za rzadki, nie ma szans na utrzymanie go na/w cieście! Dodatkowo ciasto upieklo sie od spodu ale na wierzchu juz nie bo folia aluminiowa je skutecznie osłoniła.szkoda czasu i szkoda produktów.
Are you sure to delete this comment ?