- TM 5
Składniki
Murzynek
- 100 g mleka
- 4 jajka
- 250 g Margaryny Kasia
- 60-70 g ciemnego kakao, np. DecoMoreno
- 270 g mąki pszennej, np. kurpiowska
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 kropli aromatu rumowego, lub 1 mała buteleczka 4,5 g
- 15 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki bułki tartej, do obsypania formy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Anna - okrągła forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Formę (najlepiej tortownicę) okrągłą z kominkiem (średnica 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką.
Oddzielić żółtka od białek. Białka w ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę w naczyniu miksującym (suchym) z założonym motylkiem, ok. 1,5 min./obr. 3,5.
Pianę przełożyć do osobnej miseczki. Opłukać i wytrzeć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, cukier wanilinowy, dodać mleko i pokrojoną w kawałki margarynę. Zagotować 8 min./115 stopni/obr.3.
Około 100 ml gotowanej masy czekoladowej odlać do małej filiżanki (do posmarowania gotowego ciasta)
Do naczynia miksującego z pozostałą masą dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, aromat rumowy i wymieszać 1min./obr.4,5. Dodać przygotowaną wcześniej pianę i wymieszać 30 s./obr. 3 (zgariając pianę kopystką)
Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wstawić do ciepłego piekarnika (ok. 40 stopni), zwiększyć temperaturę do 170 stopni. Piec około 40 - 45 minut.
Gorące ciasto odwrócone do góry spodem przełożyć na deskę i przy pmocy łyżeczki lub małej łopatki posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową.
Murzynek
Porady
W zależności od upodobań można regulować ilość kakao oraz cukru.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam murzynek pyszny mocno czekoladowy ,wilgotny. Piekłam 10 min dłużej i w 190 stopniach. Pozdrawiam i dziękuję za przepis
Ja dziś z murzynka zrobiłam tort, przełożyłam konfiturą porzeczkowe i polałam roztopioną gorzką czekoladą. Pycha
Zrobiłem , wyszedł zajebisty
Super.
Zawsze wychodzi pyszny. Cukru dodaję 280-300 g i dzieciom smakuje.
świetne ciasto, w pierwszym momencie pomyślałam, że wyszedł mi piękny zakalec, ale ciasto po prostu ma taką gliniastą konsystencję - ubóstwiam! Polewa też znakomita. Zgodnie z komentarzami zmniejszyłam tylko ilość cukru do 230g
Murzynek przepyszny chociaż dałam mniej cukru,pianę ubiłam dopiero na samym końcu a formę wysmarowałam masłem.
Sprawdziłam - super
Skorzystałam z porad i dałam 200g cukru. Dodałam też na koniec do ciasta grubo posiekane orzechy włoskie. Fajnie chrupią. Posypałam też orzechy na polewę, na wierzchu ciasta. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Pozdrawiam
Bardzo smaczne ciasto. Przepis wychodzi nawet gdy się wrzuci wszystkie składniki i wymiesza. Pewnego razu zapomniałam dodać masła i tez nie było tragedii (Nie wyrosło mi wtedy i było mniej puszyste)
Gdyby ktoś, kiedyś podczas robienia spostrzegł, że nie ma w domu kakao, a zamiast tego jest przyprawa do piernika, spokojnie można zastąpić, też wychodzi super 😁 aczkolwiek murzynek pierwsza klasa! najlepszy przepis z dotychczasowych, które wypróbowałam.
Czy zamist margaryny mozna uzyc masla?