Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
14
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 13/02/21
zmieniono dnia: 13/02/21
Składniki
Chrupiące muffiny czekoladowe
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao, ciemnego
- 1 łyżki cukru waniliowego
- 150 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady, w kostkach
- 180 g cukru
- 2 jajka, duże L
- 160 g mleka
- 50-70 g czekolady, np. deserowej posiekanej w kosteczkę
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Piekarnik rozgrzać do 180'C - góra/dół, formę wyłożyć papilotkami 12-16 szt.
2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę. Odważyć do niej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier waniliowy - wymieszać do połączenia składników i odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło pokrojone na kwałki i czekoladę, podgrzać 5 min/50'C/obr.1
4. Założyć motylek.Wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać - 3 min/obr.3
5. Dodać wymieszaną wcześniej mąkę i mleko, wymieszać do połączenia składników, 3 min/obr.3
6. Zdjąć motylek. Ciasto zgarnąć kopystką i przemieszać, a następnie nakładać do papilotek to połowy wysokości, a papilotki umieścić w formie, żeby podczas pieczenia nie rozlały się, posypać pokrojoną w kosteczkę czekoladę.
7. Piec ok 25min (180'C), na wierzchu ma utworzyć się chrupiąca skorupka, sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy
Ciasto
Porady
czekoladę deserową można zastąpić gorzką, białą lub inną. Ja używam sztywnych papilotek, ktore umieszczam w formie, dzięki temu ciasto nie rozlewa się na boki, a muffiny ładnie wypiekają się i pękają
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobre, polecam
Przepis petarda wszyscy rzucili się na mufinki
Are you sure to delete this comment ?