thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
14 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 13/02/21
zmieniono dnia: 13/02/21

Składniki

Chrupiące muffiny czekoladowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao, ciemnego
  • 1 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady, w kostkach
  • 180 g cukru
  • 2 jajka, duże L
  • 160 g mleka
  • 50-70 g czekolady, np. deserowej posiekanej w kosteczkę

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Piekarnik rozgrzać do 180'C - góra/dół, formę wyłożyć papilotkami 12-16 szt.
    2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę. Odważyć do niej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier waniliowy - wymieszać do połączenia składników i odstawić.
    3. Do naczynia miksującego włożyć masło pokrojone na kwałki i czekoladę, podgrzać 5 min/50'C/obr.1
    4. Założyć motylek.Wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać - 3 min/obr.3
    5. Dodać wymieszaną wcześniej mąkę i mleko, wymieszać do połączenia składników, 3 min/obr.3
    6. Zdjąć motylek. Ciasto zgarnąć kopystką i przemieszać, a następnie nakładać do papilotek to połowy wysokości, a papilotki umieścić w formie, żeby podczas pieczenia nie rozlały się, posypać pokrojoną w kosteczkę czekoladę.
    7. Piec ok 25min (180'C), na wierzchu ma utworzyć się chrupiąca skorupka, sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy

Porady

czekoladę deserową można zastąpić gorzką, białą lub inną. Ja używam sztywnych papilotek, ktore umieszczam w formie, dzięki temu ciasto nie rozlewa się na boki, a muffiny ładnie wypiekają się i pękają

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Muffiny mocno czekoladowe

Wydrukuj:

Komentarze