thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Mokre ciasto marchewkowe z orzechami

  • 4 jajka
  • 150 gramy cukru
  • 1 cytryna, osobno sok i starta skórka z całej cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, lub przyprawy do piernika
  • 1 szczypty soli
  • 3 łyżki mąki pszennej, może być też orkiszowa
  • 250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 250 g marchewki, obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło, do wysmarowania tortownicy

lukier

  • 1 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżek wody, najlepiej wrzątku
  • 80 gramów cukru pudru, zwykly cukier zmielić w suchym i czystym TM 10s/obr. 10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do suchego i czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać orzechy i zmielić 10 s/obr. 5

    Przełożyć do innego naczynia.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć marchew, zmielić 10s/obr. 5

    Nastawić piekarnik na 100*

    Tortownice wysmarować masłem, odstawić.

    Dołożyć do orzechów.

    Naczynie umyć o osuszyć.

  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyc żółtka i cukier ubić 50s/obr. 4.
    Dodać skok z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon zmielone orzechy i marchew. Wymieszać 40s/obr. 2.

    W osobnej miseczce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.

    Nastawić 50s/obr. 2 i w trakcie pracy dodawać przez otwór w pokrywie na zmiane po łyżce piany z białek i mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia.

    W razie konieczności wymieszaćć wszystko dokładnie kopystką.

  3. Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 100* piekarnika i podnieść temparaturę do 180*. Piec 50 minut. Odtawić na 15 minut do przestudzenia.

  4. Składniki na lukier wymieszkać w miseczce do rozpuszczenia cukru. Rozprowadzić lukier na cieście.

    Ciasto podawac jako deser do kawy lub herbaty tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mokre ciasto marchewkowe z orzechami

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 10, 2019 at 16:31

    Przepis zawiera błędy. Nagle pojawia się piana z białek, a wczesniej jest wskazówka, że ubijamy żółtka z cukrem (o białkach nie ma wzmianki) .Poproszę o korektętmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?