Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Masa makowa
- 250 g maku niebieskiego
- 30 g kaszy manny
- 120 g cukru
- 170 g mleka
- 70 g masła
- 2 jajka
- 100 g rodzynek, rozmoczonych
- 100 g bakalii
- 1 aromat migdałowy lub 30g amaretto
- 1 budyń waniliowy, w proszku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Zmielić bakalie ok. 20 sek, obr 4-5, przesypać do innego naczynia. Do naczynia wsypać mak, zmielić 1 min, obr. 10.
Dodać pozostałe składniki oprócz rodzynek i bakalii, ustawić czas 8 min, temp 100, obr.4.
Jeśli masa w tym czasie nie zgęstniała, wydłużyć czas o 2 min.
Na koniec dołożyć bakalie i rodzynki, wymieszać kilka sekund na obr. wstecznych 5.
Masa idealna do przełożenia dowolnego ciasta drożdżowego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze