Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Masa makowa

  • 250 g maku niebieskiego
  • 30 g kaszy manny
  • 120 g cukru
  • 170 g mleka
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek, rozmoczonych
  • 100 g bakalii
  • 1 aromat migdałowy lub 30g amaretto
  • 1 budyń waniliowy, w proszku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Zmielić bakalie ok. 20 sek, obr 4-5, przesypać do innego naczynia. Do naczynia wsypać mak, zmielić 1 min, obr. 10.
    Dodać pozostałe składniki oprócz rodzynek i bakalii, ustawić czas 8 min, temp 100, obr.4.
    Jeśli masa w tym czasie nie zgęstniała, wydłużyć czas o 2 min.
    Na koniec dołożyć bakalie i rodzynki, wymieszać kilka sekund na obr. wstecznych 5.
    Masa idealna do przełożenia dowolnego ciasta drożdżowego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Masa makowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy