- TM 5
Składniki
cukier puder
- 30 gramów cukru
Masa makowa
- 600 gramów wody
- 150 gramów margaryny Palmy
- 2 płaskie łyżki olejku migdałowego
- 100 gramów miodu spadziowego
- 50 gramów Migdałów
- 100 gramów rodzynek
- 150 gramów orzechów włoskich
- 4 żółtka jaj
- 400 gramów maku
- 200 gramów cukru
Ciasto kruche
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 2 żółtka
- 250 gramów margaryny Palmy
- 16 gramów cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gramów cukru
- 450 gramów mąki tortowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Mak podzielić na dwie części po 200 g. Zmielić 40s/10ob.
Połączyć. Dodać 600g wody. Gotować 15 min-90st/3 obr.
Odsączyć nadmiar wody. Przełożyć do innego naczynia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Wsypać orzechy, migdały - rozdrobnić 4s/4obr.
Przesypać do miseczki.
Roztopić margarynę. Dodać odsączony mak, cukier, miód, rodzynki, żółtka. Dodać rozdrobnione orzechy i migdały.
Wymieszać 5s/4obr.
Gotową masę przełożyć do innego naczynia.
Naczynie umyć i osuszyć.
"Ciasto"
Ciasto kruche
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, margarynę.
Wymieszać 5s/5obr
Wymieszane ciasto wyłożyć na blat i uformować prostokąt, następnie podzielić na dwie części.
Pierwszą część rozwałkować i przełożyć na blachę, piec w piekarniku około 20 minut, 190st do uzyskania "złotego koloru".
Drugą część rozwałkować na grubość 3mm i pokroić na 5mm paski.
Masę makową rozłożyć na upieczone ciasto kruche. Następnie pokrojone paski układać w poprzeg w jedną, a następnie w drugą stronę, tworząc kratę.
Włożyć do piekarnika na około 30-40 minut, 180st.
Po wystudzeniu górę posypać cukrem pudrem ( 30g cukru 15s/10obr w suchym naczyniu )
Smacznego!
Masa makowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
makowiec wyszedł jak z załączonego zdjęcia. Przepis oceniam na bardzo dobry .Polecam!
Ciekawy przepis, ale czy nie trzeba ubitych białek do masy makowej?
Are you sure to delete this comment ?