- TM 31
Składniki
- 100 g płatków migdałowych
- 1000 ml mleka
- 370 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 180 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- (1 op. budyniu śmietankowego)
- 3-5 łyżek spirytusu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietany 30%
- 2 puszki kajmak, u
- 2 duże paczki krakersów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe i pozostawić do ostygnięcia.
2. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Założyć motylek i gotować 10 min/100 C/obr. 3
Ugotowaną masę przełożyć do innego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, założyć motylek i ucierać obr. 3-4 dodając przez otwór w pokrywie ostygniętą masę, do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać spirytus i sok z cytryny.
4. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i przestudzić.
5. Założyć motylek, ubić śmietanę (obserwować przez otwór), na końcu dodać przez otwór w pokrywie żelatynę.
Na dużej blasze położyć pergamin, następnie krakersy - warstwę, na nie przygotowany krem budyniowy, krakersy, na nie masa kajmakowa, krakersy. Jako ostatnia warstwa - bita śmietana, którą posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawić.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Słodki budyń i krakersy? Brzmi zachęcająco
Chciałabym wypróbować ten przepis w któryś weekend, tylko zastanawiam się, ile ma być tych krakersów dokładnie i jak długo ucierać masę w punkcie 3?
Uśmiechnij się