Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

  • 100 g płatków migdałowych
  • 1000 ml mleka
  • 370 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • (1 op. budyniu śmietankowego)
  • 3-5 łyżek spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 puszki kajmak, u
  • 2 duże paczki krakersów

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe i pozostawić do ostygnięcia.

    2. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Założyć motylek i gotować 10 min/100 C/obr. 3

    Ugotowaną masę przełożyć do innego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.

    3. Do naczynia miksującego włożyć masło, założyć motylek i ucierać obr. 3-4 dodając przez otwór w pokrywie ostygniętą masę, do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać spirytus i sok z cytryny.

    4. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i przestudzić.

    5. Założyć motylek, ubić śmietanę (obserwować przez otwór), na końcu dodać przez otwór w pokrywie żelatynę.

    Na dużej blasze położyć pergamin, następnie krakersy - warstwę, na nie przygotowany krem budyniowy, krakersy, na nie masa kajmakowa, krakersy. Jako ostatnia warstwa - bita śmietana, którą posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawić.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MIGDAŁOWIEC

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 10, 2011 at 11:42

    Słodki budyń i krakersy? Brzmi zachęcająco tmrc_emoticons.)

    Chciałabym wypróbować ten przepis w któryś weekend, tylko zastanawiam się, ile ma być tych krakersów dokładnie i jak długo ucierać masę w punkcie 3?    tmrc_emoticons.~

     

    Uśmiechnij się Smile

Are you sure to delete this comment ?