Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
30
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 90 g cukru pudru
- 60 g Miękkiego masła
- 2 jajka
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżek miodu
- 2 łyżeczek przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczek sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. W "Blokada naczynia miksującego" (naczyniu miksujacym) umieszczamy miód, pokrojone masło i drożdże. Ustawiamy thermomix na 2,30 min / 37 stopni / obr. 2
2. Do tego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i 1 jajko (drugie bedzie potrzebne pozniej). Ustawiamy 1 min / Interwał "Ciasto"
3. Ciasto wałkujemy na grubość około 4mm (grubsze ciastka = bardziej miękkie)i wycinamy foremkami różne kształty, kładziemy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy z góry rozmąconym jajkiem.
Pamiętajcie o zachowaniu odstępów bo pierniczki rosną i sklejają się do siebie.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemmy 8-12 minut - z tym że im dłużej tym bardziej spieczone i mniej miękkie - ja piekę 9 minut.
5. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie można je udekorować.
Poolecam polewę czekoladową, tj: 100g czekolady gorzkiej i 50g miękkiego masła roztopić w kąpieli wodnej.
Udekorowane pierniki odstawić w chłodne miejsce.
Przepis przetestowany przeze mnie i faktycznie wychodzą miękkie, można je od razu zjeść bez obaw o połamanie zębów :P
SMACZNEGO!
Porady
UWAGA! Ciasto może wyjść dość rzadkie - najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na noc w lodówce, a piec rano - przez noc stwardnieje i będzie się dobrze wałkować.
Jednak jeśli czas Was goni, to po wyjęciu z TM jeszcze chwilę wyrabiam ręcznie na lekko podsypanej mąką stolnicy. Wałkuję i wycinam od razu na papierze do pieczenia, który potem przekładam na blaszkę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
alinka: cieszę się że jest Pani zadowolona 😃
Adaadaada: w punkcie trzecim jest napisane:
"3. Ciasto wałkujemy na grubość około 4mm (grubsze ciastka = bardziej miękkie)i wycinamy foremkami różne kształty, kładziemy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy z góry rozmąconym jajkiem.".
Adaadaada: drugie jajko potrzebne jest do posmarowania pierniczków, do polakierowania
A mnie dalej ciekawi co z drugim jajkiem ?
Wczoraj upiekłam pierniczki wg przepisu. Z całą rodziną jesteśmy pod wrażeniem efektu mojej pracy. Pierniczki są smaczne, miękkie, łatwe do dekoracji. Przepis jest bardzo dobry, łatwy w wykonaniu. Pierniczki zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi 4 blachy pierników. Wałkowałam zaraz po zmieszaniu wszystkich składników, łatwo się rozwałkowało ciasto i pierniczki dobrze się wykryawały. Polecam ten przepis który daje duzo radości i dobrze smakuje.
Pierniczki pyszne i również po kilku dniach są nadal miękkie. Dodałam trochę więcej mąki i na noc w lodówce zostawiłam
Bardzo dobre i bardzo miękkie, piekłam też tylko 9 minut
Jak co roku - miękkie pierniczki upieczone
Wyszły wyśmienite!
Dodałam nowe zdjęcia, bo może poprzednie było mało zachęcające :P - jest tam też zdjęcie, jak wygląda moje ciasto.
Polecam!
Właśnie skończyłam piec. Mieciutkie, aromatyczne - ciasto chłodziło się cały dzień. Nie kleiło się wcale. Pyszne.
Pierniczki wyszły super mięciutke i bardzo smaczne