Składniki
CIASTO
- 8 jaj
- 200 g cukru
- 300 g maku - dobrego gatunkowo!
Krem
- 1 słoik mało słodkiego dżemu (powideł)
- ok.1 litra śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
* mak zemleć porcjami (2-3) 1min/obr9
* przełożyć do innego naczynia i zalać gorącą wodą aby był lekko wilgotny (ma nie pływać w wodzie!)
* do czystego naczunia włożyć motylek i białka - ubić na sztywną pianę 3,5-4 min/obr4. Po ubiciu przełożyć do innego naczynia.
* żółtka i cukier ubić motylkiem 3min/obr 4
* dodawać partiami mak nadal ubijając obr 3-4
* do masy makowej dodać ubite białka i wymieszać kopystką
* wlać do tortownicy piec 40-45min/180C
Krem:
* założyć motylek, wlać 500ml zimnej śmietany i 1łyżkę cukru pudru, ubijać ok.1min/obr4 do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Czynność powtórzyć z resztą śmietany.
Wykonanie:
* ciasto przekroić na cieńsze placki ostrym nożem
* nasączyć w/g upodobania (ja mieszam: woda, sok z 1/2 cytryny, cukier)
* każdy placek posmarować dżemem i bitą śmietaną
* poskładać placki, udekorować w/g upodobania (ja posypuję tartą czekoladą)
Casto
Porady
+ najlepszy na drugi dzień - jeśli ktoś wytrzyma
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zgadzam się - na drugi dzień jeszcze smaczniejszy!
Are you sure to delete this comment ?