Składniki
Ciasto
- 75 g zmielonych migdałów
- 1 szczypta soli
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 220 g mąki pszennej najlepiej krupczatki
Bezowa pianka
- 200 g cukru
- 4 białka jajek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Warstwa owocowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g porzeczek ( u mnie czerwone i czarne)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
2. Ciasto zwinąć w kulkę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce lub zamrażalniku
3. Formę do tarty wylepić ciastem, nakłuć widelcem, przykryć od góry papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi i podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.15 minut.
4. Wymieszać porzeczki z cukrem, mąką ziemniaczaną i czekoladą
5. Ubić białka w suchym naczyniu miksujacym ze szczyptą soli i sokiem z cytryny ok. 2.5-3 min/obr.4/motylek, a następnie ubijać dalej dodając stopniowo cukier.
6. Na podpieczony spód wyłożyć owoce z czekoladą i pianę z białek
7. Piec ok. 25-40 min. w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pieczenie od dołu.
Smacznego!
Ciasto
Warstwa owocowa i piana z białek
Porady
Zamiast porzeczek można również dodać wydrylowane wiśnie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne ciasto. Dodałam mrożone czarne porzeczki. Polecam.
Cukier w tym przepisie można dostosować do własnych preferencji smakowych . Mnie najbardziej odpowiada połączenie kwaśnych owoców (dlatego do porzeczek lub wiśni dodaję max. 2 łyżki cukru) ze słodką bezową pianką. Owoce można również ułożyć na dowolnym podpieczonym cieście kruchym lub francuskim i też smakuje znakomicie .
Dodaje do wypróbowania wyglada pysznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Porzeczki umyte, produkty przygotowane. Jutro będzie uczta Pozdrawiam
dołożone do wypróbowania
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mnie już chyba na oczy poszło No to pieczemy ,
A przy okazji, to i ja dodalam do wypròbowania, jesli znajde porzeczki gdzies... Jesli nie, to bedzie z innymi owocami Pozdrawiam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Monis, do owocòw sa 2 lyzki, do pianki bezowej jest dodatkowo 200g
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
"> Przepis bardzo mi się podoba, ale mam pytanie jeżeli chodzi o pkt.5 - jaki cukier dodaje przy ubjaniu piany skoro w pkt.4 wymieszałam go z porzeczkami ?
Are you sure to delete this comment ?