thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 20/07/13
zmieniono dnia: 22/07/13

Składniki

Ciasto

  • 75 g zmielonych migdałów
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 220 g mąki pszennej najlepiej krupczatki

Bezowa pianka

  • 200 g cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Warstwa owocowa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 g porzeczek ( u mnie czerwone i czarne)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"  

    2. Ciasto zwinąć w kulkę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce lub zamrażalniku

    3.  Formę do tarty wylepić ciastem, nakłuć widelcem, przykryć od góry papierem  i obciążyć kulkami ceramicznymi i podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.15 minut.

  2. Warstwa owocowa i piana z białek
  3.  4. Wymieszać porzeczki z cukrem, mąką ziemniaczaną i czekoladą

    5. Ubić białka  w suchym naczyniu miksujacym ze szczyptą soli i sokiem z cytryny ok. 2.5-3 min/obr.4/motylek, a następnie ubijać dalej  dodając stopniowo cukier.

    6. Na podpieczony spód wyłożyć owoce z czekoladą i pianę z białek

    7. Piec ok. 25-40 min. w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pieczenie od dołu.

    Smacznego!

Porady

Zamiast porzeczek można również dodać wydrylowane wiśnie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Letnia tarta z porzeczkami i bezową pianką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?