Czas przygotowania
3h 30min
Czas całkowity
4h 10min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 09/03/17
zmieniono dnia: 09/03/17
Składniki
Leśny mech
- 250 g cukru
- 200 g oleju
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 160 g mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, rozmrożonego i odciśniętego
- 125 g wody
- 100 g galaretki w proszku, cytrynowej
- 800 g śmietany 30%
- granat, do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Cukier zemleć, 20s/obr.10
2. Odmierzyć olej, odstawić
3. Założyć motylek, dodać jajka, ubijać 4min/37*C/obr.3. Ubijać kolejną 1min/obr.3 stopniowo dolewając olej, Zdjąć motylek.
4. Dodać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia i szpinak. Wymieszać 3min/obr.4
5. Formę 24x30 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C
6. Piec ok. 40min, po upieczeniu wystudzić. Wybrać trochę do pokruszenia na wierzch.
Masa
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać galaretkę, gotować 4min./100*C/obr.2, galaretkę przelać do osobnego naczynia i ostudzić.
2. Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę, ubijać 1min/30s./obr.4. Ubijać kolejne 30s/obr.3, w tyma czasie stopniowo wlewać galaretkę.
3. Powstałąmasę przelać na ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na min. 3 godz
4. Udekorować owocami granatu lub dowolnymi innymi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
przepis jest trochę nie dokładny. śmietanę ubija się z motylkiem i przez 40 sek. a nie jak w przepisie jest 1.30m. mi zrobiło się 2xmaslo.
Nie użyłam galaretki i konsystencja kremu była inna niż zwyczajnie choć i tak wyszło pysznie!
anetawilczewska: A co w tym dziwnego ? Jakby było na 800ml wody to bym się zaczął zastanawiać 😁
tylko 1 galaretka na 800 ml śmietany?!
Nie wiem czemu ale wcale nie wyszedł zielony
Mój ulubiony😋 ja daje całą paczkę rozmrozonego szpinaku i jest super!
jest pyszny, polecam