thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruche róże karnawałowe
  1. Zaskocz swoich gości pięknie wyglądającymi kruchymi różami karnawałowymi wg przepisu Ani Starmach tmrc_emoticons.-)

    Składniki:
    Ciasto:
    - 200 g mąki tortowej,
    - 200 g mąki krupczatki,
    - 1 kostka miękkiego masła (200 g),
    - 3 żółtka,
    - 3 łyżki śmietany 18 %,
    - 5 łyżek cukru pudru,
    - ziarna z 1 laski wanilii,

    Dodatkowo:
    - marmolada lub dowolne zwarte powidła.

    Włożyć wszystkie składniki na ciasto do naczynia miksującego i wyrabiać 2 minuty/Interwał. Przełożyć ciasto na folię spożywczą, zawinąć w kulkę i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Przygotować 3 okrągłe foremki o różnej średnicy lub 3 różne naczynia, którymi można wyciąć okrągłe kształty. (u mnie kubek, szklanka i kieliszek).
    Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, rozwałkować ciasto na obsypanym obficie mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wycinać mniejsze i większe kółka. Na jedną różę – 3 różne kółka. Brzegi ciasta ponacinać i mniejsze kółka układać na środkach większych, następnie docisnąć aby połączyć wszystkie warstwy. Do środka nałożyć wybranej konfitury lub marmolady. Przygotowane róże ułożyć na blaszce wyłożonej papierze do pieczenia i piec ok. 20-25 min w temperaturze 180° (aż się zarumienią). Każdy piekarnik piecze inaczej więc proponuję pilnować by się zbyt mocno nie przypiekły.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi ok. 30 sztuk.

    SMACZNEGO !

    wykonanie przepisu na filmiku:
    https://www.youtube.com/watch?v=wb3RtBy17TY&t=4s

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche róże - hit karnawału wg przepisu Ani Starmach

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: