thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

kruche ciasto z rabarbarem

  • 480 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łodyg rabarbaru
  • trochę cukru i cynamonu do posypania rabarbaru
  • 6 białek
  • 220 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta z rabarbarem
  1. 1. Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę,cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy 2 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .Wyjmujemy ciasto i myjemy nacznie.

    2.Rabarbar obieramy i kroimy w plastry.

    3.Zakładamy motylek. Białka wlewamy do naczynia miksującegi i mieszamy 2 min./obr. 4  Potem ubijamy jeszcze 1 min./obr.4 w tym czasie stopniowo wsypujemy cukier.

    4. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wkładamy kruche ciasto, lekko przygniatamy lub wałkujemy, na to wsypujemy rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem, na koniec wylewamy pianę z białek. Pieczemy 1 godz. 20 min. w 180 stopniach - pieczenie od dołu.

    SMACZNEGO!

Porady

Sezonowe ciasto. Polecam wypróbować. Łatwe i szybkie w zrobieniu ciasto.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto z rabarbarem pod bezową pierzyną.

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 4, 2020 at 13:37
    5.0

    Dzisiaj zrobiłam to ciasto drugi raz. Zmniejszyłam ilość mąki do 400 g (dałam 200 g mąki tortowej i 200 g mąki krupczatki), zmniejszyłam do 200 g ilość cukru potrzebnego do zrobienia bezy. Piekłam 40 minut , nagrzany piekarnik 180 stopni, tylko dół.
    Ciasto wszystkim bardzo smakuje Smile

  • marca 3, 2017 at 10:27

    Czy zamiast rabarbaru mogabyć jabłka ?

  • lipca 5, 2016 at 18:12

    Ciasto wyszło pyszne!!!! zrobiłam pół z czerwonej porzeczki i pół z wiśniami!!

    Dobrze, że przeczytałam komentarze bo pewnie piekłabym jak w przepisie, wg mnie jest tu jakiś błąd bo 45 min pieczenia zupełnie wystarcza.

  • kwietnia 30, 2016 at 18:41
    5.0

    Bardzo dobre. Ja piekłam 45 minut . Polecam tmrc_emoticons.)

  • lipca 10, 2012 at 23:09
    5.0

    Przepis super prosty.Placuszek pyszny,rozpływa się wustach.Polecam tmrc_emoticons.)

  • czerwca 10, 2012 at 18:35
    5.0

    Jak starczylo w twoim piekarniku 40', to czemu kobieto nie wylaczylas go??? Czas podawany w przepisach jest  orientacyjny !!! , powiedzmy. Piekarnik piekarnikowi nie ròwny. Nawet jak nastawisz czas, od czasu do czasu trzeba zajrzec ... Ja , tam, mòj nos wsadze wszedzietmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Nawet do TM, choc nie ma problemu i potrzeby, ale to tak z ciekawosci, i dla sprawdzenia, na wszelki wypadek... I musze przyznac, ze po latach gotowania, sprawdzania, doswiadczenia....itd, nie mam problemu , nic mi sie nie przypala... , pieczenie daje zadowalajace wynikitmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) ... Spròbuj zrobic jeszcze raz (ciasto jest warte tego), i "wsadz nos" do piekarnika od czasu do czasu...Big Smile Big Smile . To powinno byc stalym zwyczajem kuchareczek ( i kucharzy), nie bedzie nieprzyjemnych niespodzianektmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Zycze powodzenia i smacznegoBig Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 10, 2012 at 15:45

    7 lasek rabarbaru, to ile mniej wecej wagowo? Laska lasce nie równa. Zrobiłam ciasto, dałam tylko jedną warstwę rabarbaru bo bałam się, że zakalec wyjdzie i ciasto wyszło cienkie. Na drugi dzień jeszcze opadło a na bezie zrobiła się "rosa". W smaku nawet dobre, aczkolwiek trochę suche (przypuszczam, że mało rabarbaru).

     

  • czerwca 9, 2012 at 23:23

    I było pieczenie od dołu tak jak w przepisie....Spokojnie by starczyło 40 minut...Ale może każdy piekarnik piecze inaczej...a miałam takiego smaka na te ciasto, a w szczególności rabarbar....trzeba zrobić drugie podejście i pilnować czasu....

  • czerwca 9, 2012 at 13:35
    5.0

    Przeciez pisze,ze pieczenie od dolu!

  • maja 27, 2012 at 12:04

    Tylko smród spalenizny rozprzestrzenił się po domu mimo, że do końca pieczenia zostało 20 min....albo nie powinno być to 180 stopni, albo nie godzina i 20 minut!!!!Szkoda, że rabarbar i dobre jajka trafią do śmieci....

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: