Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 200 g margaryny, do pieczenia, schłodzonej
- 450 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g powideł śliwkowych, lub z czarnej porzeczki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
- Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem powideł, wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Wyjąć z naczynia miksującego, o winąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Podzielić ciasto na dwie porcje. Jedną porcję rozwałkować na stolnicy, włożyć do natłuszczonej tortownicy (Ø 24).
- Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozprowadzić powidła.
- Drugą porcję ciasta podzielić na kilka mniejszych kawałków, rozwałkować na stolnicy, ułożyć na powidłach, piec 50-55 min.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dobre, tylko za słodkie. Powinno byc o połowę mniej cukru.
Ciasto banalne do zrobienia, smakuje przepysznie, zwłaszcza z domowymi powidłami, ja daje 300g. Ciasto dzielę na dwie równe porcje, mrożę, część górną rozdrabniam w tm, 5s obr. 5.
czy można ciasto podzielić na więcej części aby było więcaj powideł? czy jest obawa że opadnie?
Magdalena Sciezynska
Ja też zamieniłam margarynę na masło i dałam cały całkiem spory słoiczek powideł śliwkowych. Ciasto podzieliłam na dwie, ale nie równe części. Mniejszą kulkę włożyłam do zamrażarki i potem starłam na górę na tarce o grubych oczkach i wtedy wygląda wyśmienicie.
Dobre było, co prawda było bardzo krótko ( zbyt smaczne ). Wykorzystałam masło zamiast margaryny ( czuję ewidentną niechęć do margaryny), poza tym estetyka mojej górnej warstwy pozostawiała wiele do życzenia, ale i tak walory smakowe są dla mnie najważniejsze.
Super ciasto, proste i szybkie
Ciasto dość proste, ale smaczne. Ja zamieniłam margarynę na masło, dodałam znacznie więcej powideł i zmniejszyłam ilość cukru.
Wyszło pyszne
Are you sure to delete this comment ?