- TM 5
Składniki
Ciasto:
- 120 g margaryny
- 225 g cukru
- 2 jaja
- 225 g mleka
- 450 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g bakalii, (ulubionych)
- Cukier puder, (do posypania)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Margarynę roztapiamy w "Blokada naczynia miksującego" - 3 min/100 st./ "Mieszanie" . Do "Blokada naczynia miksującego" odajemy cukier- 3 min/ 5 obr. Gdy masa trochę przestygnie (do ok. 37 st.) dodajemy jaja i ustawiamy 4 min/ 5 obr.
Bakalie wkładamy do miski i dodajemy trochę mąki. Obtaczamy. W ten sposób bakalie nie opadną na dno podczas pieczenia.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek. Wyrabiamy 2.30 min/ 4 obr. Masa powinna być jednolita. Dodajemy bakalie- 40 s/ "Mieszanie" .
Piekarnik ustawiamy na 200 st.
Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej bądź blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wkładamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 180 st.
Pieczemy 50- 60 min.
Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny.
Robiłam w sobotę. Dałam 179 g cukru, ale następnym razem i tak zmniejsze jeszcze troszkę.
Pyszny wyszedł 😋
Wyrósł i wyglądał bardzo ładnie.Jeśli chodzi o smak, to chyba wrócę jednak do swojego starego przepisu...
Keks wyszedł rewelacyjny, robiłam zgodnie ze wskazówkami. Zapach w domu niesamowity. Polecam
Urósł... i nie opadł, super. Następnym razem zmniejszę ilość cukru. Przepyszny. Rodzina zadowolona
Wygląda zachęcająco. Próbuję
Bardzo smaczny!
Cała Rodzina zachwalała. Urósł pięknie!
Polecam!
Wyszedł OK tylko dałam za małą keksówkę i wyrósł bardzo wysoki ale w środku był surowy więc przedłużyłam o 20 minut.
Odpowiadam po czasie ale zawsze: przepis ten miałam z jakiejś gazety i tylko przerobiłam go na theromixa. Tam tak ktoś napisał temperaturę Co do zdjęcia to moja inwencja twórcza, a cukier puder był w przepisie.
A wracając do pierkarnika to teraz tak sobie myślę, że bynajmniej ja mam wiele ciast że muszę najpierw rozgrzać do większek temp a później zmniejszyć.
juz sie za niego biore az mi slinka cieknie
Are you sure to delete this comment ?