Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
24
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/04/22
Składniki
- 300 g masła, miękkiego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (60 g)
- 500 g mleka
- Krem
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g mąki pszennej
- 100 g margaryny, do pieczenia
- 250 g wody
- Ciasto
- 150 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
- 2 żółtka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać margarynę, gotować 4 min/100ºC/obr. 2.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 3, wystudzić.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC.
- Dodać jajka, wymieszać 1,5 min/obr. 3.
- Na wyłożonej pergaminem dużej blasze (35x35 cm) cienko rozprowadzić ciasto, piec 20 min.
- Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Krem:
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń, gotować 6 min/100ºC/obr. 2, przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i żółtka, wymieszać 1 min/obr. 3.
- Założyć motylek.
- Dodając porcjami masę budyniową, wyrobić 1-2 min/obr. 1.
- Powstały krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, schłodzić.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Krem zrobiłam z gotowca i błąd, bo za słodki następny raz lecę z przepisu. Ciasto wg tego przepisu i naprawdę fajnie wyrosło. Całość na plus.
Niesetye ale w przepisie jest bałagan i to straszny :/. Polceam ten przepis
https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/wariant-karpatka/3re5hvlz-b4909-942735-f60be-ca9sqhu3
R. K:wystarczy budyniu.tam jest 60g a zwykłe opakowanie ma 35g.ja użyłem delecta smietankowa 64g(1 opakowanie)
Co do spisu produktów to faktycznie lekkie zamieszanie i spory bałagan.Co do przepisu to rewelacja.Krem się udał,ciasto też.Czemu innym nie wychodzi krem? Otóż też byłem bliski popełnienia błędu.Napisane jest jedno opakowanie budyniu i ja tak też kupiłem,jednak standardowe opakowanie budyniu to 35g a tu w przepisie jest 60g.Ja użyłem Delecty 64g i na 500g mleka budyń wyszedł w punkt.
yaro771: nic dodać nic ująć
Przecież do zrobienia kremu jest za mała ilość budyniu, a jeszcze lepiej gdyby użyć mąki ziemniaczanej. Po ugotowaniu budyń powinnien być bardzo gęsty, bo łączony jest z miękim masłem, to krem wyjdzie OK. Wogóle bałagan z tymi składnikami.
Tragedia
Szkoda czasu, szkoda skladników i moich nerwów.
masa, nigdy wiecej, a ciasto... lepiej nie komentowac. NIE POLECAM
Za słodki pewnie dlatego, że nie jest napisane czy budyń słodzony czy bez cukru. A dlaczegi nie Budyń-TM ? W cieście brakuje soli , no i lista składników dla wytrawnych układaczy puzzli a przecież TM oznacza łatwość.
Pozdrawiam autorkę i życzę determinacji mimo komentarza
Niestety krem wyszedł lejący, pomimo tego, że zrobiłam wszystko jak w przepisie. Pomimo, ze ciasto wyszlo super, krem wszystko zepsuł. Nie polecam.
Are you sure to delete this comment ?