- TM 31
Składniki
- 3 białka
- 1 cytryn, a
- 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
- 100 gmasła bądź margaryny
- 200 g cukru
- 1/2 MT mleka
- 250 g wiórków kokosowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
Wlać białka, ubić na pianę z 3 kroplami soku z cytryny 3 min/obr. 3
Przełożyć do innego naczynia, wyjąć motylek
Do kielicha wkładamy masło, cukier i cukier waniliowy, mleko i rozpuszczamy temp.60*,obr.2 około 2min.
Dodajemy wiórki kokosowe i skórkę startą z jednej cytryny, mieszamy 5 sek., obr.3
gotujemy 2 min., temp.80*, obr. 2,5-3
Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy przy pomocy kopystki
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładamy łyżką małe ciasteczka
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut,
do złotego koloru.
Proszę poczekać chwilę przed zdjęciem z blachy, wystudzić i gotowe
Smacznego
.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepraszam, bo nie zrozumiałam. Po dodaniu skórki z cytryny i wiórków kokosowych się gotuje masę? I potem się dodaje białka do zimnej masy czy do gorącej?
Za dużo wiórek w przepisie. Masa wyszła sucha i kokosanki po upieczeniu rozwalały się na pył. Pewnie wystarczy 200 g lub mniej.
Bardzo fajny przepis. Dałam 5 białek i też są super.
Przepyszne! Dalam mniej cukru (150g) i byly nadal slodkie.
Kokosanki wyszły super. Jedyne co bym zmieniła to ilość cukru bo jak dla mnie są baaaaardzo słodkie ! 130g cukru z pewnoscia wystarczy. Polecam !
U mnie zawsze są kokosanki, kiedy robię sos holenderski ( z ABC) . Z niego zostają mi trzy białka, które idealnie pasują do przepisu na kokosanki.
Po pierwszym kęsie wydobyło się z moich ust tylko mhmmmmmmm😁😀
Przepis łatwy i szybki. Po sugestiach dałam mniej cukru czyli 160, ale następnym razem jeszcze zmniejsze, bo ciasteczka wyszły naprawdę słodkie.
Naprawdę super przepis, ciasteczka wyszły przepyszne
Super ! Zrobiłam żeby wykorzystać wiórki użyte do mleka kokosowego. Świetna sprawa
Moje ulubione kokosanki robię je bardzo często