thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 225 gramów mąki
  • 50 gramów cukru
  • 1/2 łyżeczki ziaren anyżu
  • 125 gramów chlodnego masla lub margaryny
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 25 gramów orzechów laskowych lub wloskich, zmielonych
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 250 gramów jablek pokrojonych na kawalki
  • 30 gramów cukru
  • 1/2 cytryny, sok
  • 2 łyżeczki bulki tartej
  • 1 jajko kurze do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki: 20sek / obr 4, wlozyc do lodòwki na co najmniej 30min. Przygotowac nadzienie: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc jablka: 5sek / obr 4. Dodac pozostale skladniki na nadzienie: 10sek / obr 3. Rozwalkowac ciasto, formowac pierozki z uszykowanym nadzieniem. Posmarowac lekko roztrzepanym jajkiem. Piec w goracym piekarniku: 190° / 15-20 min, do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jesienne pòlksiezyce

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 25, 2012 at 23:30

    Ciesze sie, ze smakowaly Big Smile Big Smile  A mezòw mamy podobnych, w takim razie tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • października 25, 2012 at 12:04
    5.0

    tmrc_emoticons.;) Jeszcze raz dziękuję Veroniczko za podpowiedź, to jest konkretnie i wyczerpująco. Nic to, mój małżonek wczoraj spałaszował wieczorem wszystkie te ciasteczka z talerzyka (patrz zdjęcie) .Trwało to chwilę. Zostało kilka.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 24, 2012 at 23:27

    Gabrysiu, ciasto powinno byc elastyczne i nie klejace, jak na pierogi. Po wyrobieniu, wg przepisu, w naczyniu wyglada, jakby byly takie kuleczki, poprzyklejane do siebie. Odchodzi wspaniale od scianek i naczynie zostaje czyste. Tak to powinno wygladac. Wyjmiesz, wyrobisz rekoma doslownie 2-3 sekundy i jest gotowe do walkowania. Big Smile Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • października 24, 2012 at 21:09
    5.0

    Dziękuję Veroniko za podpowiedź. Być może , gdyby było więcej wody, łatwiej byłoby je lepić. Ja po wyrobieniu w TM miałam konsystencję kruszonki, którą sklejałam na blacie w jedną kulkę. Mąkę też miałam nie tortową, ale pszenną 550 luksusową. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 24, 2012 at 16:53

    gabi49


    Love [[wysiwyg_imageupload:72:]]Veroniczko, upiekłam dzisiaj te  smakowitości. Niestety, ja nie umiem formować tak ślicznych półksiężyców (pierożków) z tego ciasta. Nie wiem, może Ty masz inną mąkę. Moje ciasto było bardzo kruche i stworzyłam kształt "uśmieszków". to było dla mnie do zrobienia. Załączam ich zdjęcie, kuleczek też. Tutaj z kolei zrobiły mi się za duże, więc je poprzekrawałam na połowę i powstały orzeszki. w smaku  REWELACYJNE!



     


    Swietnie Gabrysiu, najwazniejsze, ze w smaku sa dobretmrc_emoticons.) Pierozki robilam tym "czyms", co jest na zdjeciu, do pierogòw. Mysle, ze maka tortowa powinna byc uzyta w Polsce. Poradze Ci cos - jesli bys kiedys je robila ponownie i ciasto bedzie za suche, dodaj odrobine zimnej wody. Moze byc, ze to ròznica maki i ta polska wchlania wiecej wody. Dlatego wychodzi kruche. Dodac ciut wody i chwilke wyrobicBig Smile Ciesze sie, ze zrobilastmrc_emoticons.))) 

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • października 24, 2012 at 16:21
    5.0

    Love [[wysiwyg_imageupload:72:]]Veroniczko, upiekłam dzisiaj te  smakowitości. Niestety, ja nie umiem formować tak ślicznych półksiężyców (pierożków) z tego ciasta. Nie wiem, może Ty masz inną mąkę. Moje ciasto było bardzo kruche i stworzyłam kształt "uśmieszków". to było dla mnie do zrobienia. Załączam ich zdjęcie, kuleczek też. Tutaj z kolei zrobiły mi się za duże, więc je poprzekrawałam na połowę i powstały orzeszki. w smaku  REWELACYJNE!

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 24, 2012 at 00:01

    Edytko, ciesze sie, ze smakowaly Big Smile Big Smile  Elu, dawno Cie nie bylo... obowiazki pewnie tmrc_emoticons.)  A ciastka polecam, zapedz rodzinke do pomocy tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • października 23, 2012 at 12:56

    Veroniko, ja wypróbuję napewno, bo uwielbiam te połączenia. Orzechów mam cały kosz, ale nikt nie ma czasu ich połupać  tmrc_emoticons.)  Jak pokażę rodzince taki pyszny przepis to może znajdą czas  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • października 23, 2012 at 12:44

    Przepyszne!!! Polecam łatwe, szybkie i bardzo smaczne!

     

  • października 23, 2012 at 00:18

    Nastepne juz wymyslone i zrobione, ale przepis jutro, bo padam tmrc_emoticons.)  Ciesze sie bardzo, jak pròbujecie moje przepisy i smakuja Big Smile Big Smile Mysle, ze pomysly sie nie skoncza, bez slodkiego nie da rady tmrc_emoticons.;)  I mimo, iz trudno w to uwierzyc, jemy normalne posilki, szczegòlnie obiad. Kolacja jest zawsze bardzo lekka, jak ja to mòwie- gwizdana. Warzywa glòwnie, w duzych ilosciach, kawaleczek sera albo cos w tym rodzaju i owoce tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Obiad jest konkretny, w zaleznosci, oczywiscie od pory roku Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?