thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • masło do wysmarowania formy
  • 240 g biszkoptów (2opakowania)
  • 55 g masła
  • 140 g cukru
  • 1 jajo kurze
  • czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 180 g śmietany gęstej 18% (mały kubek)
  • 45 g mąki
  • 1000 g kwaśnych jabłek(po obraniu i wydrążeniu 750 g)

kruszonkę

  • 125 g zimnego masła
  • 130 g mąki krupczatki
  • 120 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy biszkoty 1 paczkę i mielimy 5 sek./obr.6. Przekładamy je do innego naczynia i mielimy drugą paczkę również 5 sek./obr.6. Łączymy obie części dodajemy 55g masła i mieszamy 20 sek./obr.4.

    2. Tortownicę smarujemy masłem i rozkładamy powstałe ciasto na spodzie i bokach, lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty ciasta.

    3. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy wkładamy do naczynia miksującego i siekamy 3 sek./obr.5. Przekładamy do innego naczynia.

    4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy cukier, jajko, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę mieszamy 40 sek./obr.4. Dodajemy jabłka mieszamy 20 sek./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr.4. 

    5. Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy zimne masło, mąkę krupczatkę, cukier i cynamon 10 sek./obr.6. Ja kruszonkę wyrobiłam ręcznie. Jeśli chcemy w TM to wylewamy masę jabłkową na ciasto, myjemy naczynie i robimy kruszonkę.

    6. Wyjmuje tortownicę z lodówki na ciasto wylewamy masę jabłkową, posypujemy kruszonką.

    7. Pieczemy ok.1 godz. w 200 stopniach w zależności od piekarnika. Ja piekłam 50 minut pieczenie od dołu w 200 stopniach potem 20 minut na wentylatorze w 190 stopniach.

    SMACZNEGO!!!!

Porady

Można zmniejszyć troszkę ilość cukru w masie jabłkowej i kruszonce, u mnie ciasto wyszło dość słodkie.


Ogólnie warto spróbować tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłuszkowiec z cynamonową kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: