![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/jlznn9b1-44010-047915-cfcd2-ba8d6rhr/2842656e-50a3-473c-a0b5-42ae14342192/main/jablecznik-w-kratke.jpg)
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 05/13/14
Składniki
- 20 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodziku w płynie
- Ciasto (porcja na 2 ciasta):
- 210 g mleka, (1,5%)
- 40 g drożdży
- 50 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g masła, miękkiego
- 1 żółtko
- 10 g cukru, do posypania
- 750 g jabłek, np. boskop, pokrojonych w ćwiartki
- Mus jabłkowy (porcja na jedno ciasto):
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mus jabłkowy: Do naczynia miksującego włożyć jabłka, sok z cytryny i słodzik, gotować 8–10 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 20 s/obr. 5.
- Mus jabłkowy przełożyć do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto drożdżowe :
- Do naczynia miksującego włożyć 200 g mleka, drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, sól i masło, wymieszać 2 min/
/
(ta ilość masy wystarczy na dwa ciasta. Można upiec dwa ciasta lub połowę zamrozić. W tym drugim przypadku przed kolejnym pieczeniem zamrożone ciasto należy przełożyć na noc z zamrażalnika do lodówki, a następnie rano przygotować wg przepisu).
- Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić na ok. 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż objętość zwiększy się dwukrotnie.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować 2/3 ciasta, włożyć do okrągłej, wyłożonej papierem formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm.
- Wylać mus jabłkowy i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni ciasta.
- Trzecią część ciasta rozwałkować, wyciąć z niego paski i ułożyć w kratkę na musie jabłkowym.
- Żółtko i pozostałe mleko wymieszać w kubku, posmarować ciasto, posypać cukrem i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
- Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 20 min/temp. 200°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobre ciasto...dodolam tylko do jabłek cynamon i rodzynki wcześniej namoczone w rumie
jaka średnica blaszki byłaby najlepsza?
Ciasto wyszło super! Lekki i niezbyt słodki deserek.
Wygląda apetycznie, jeszcze nie robiłam jabłecznika na cieście drożdżowym. Wypróbuję przepis.
bardzo ładnie wygląda
Bardzo udany jabłecznik na drożdzowym cieście. Będę często piekła wg tego przepisu![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ciasto jest bardzo dobre![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?