thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 05/13/14

Składniki

  • 20 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodziku w płynie
  • Ciasto (porcja na 2 ciasta):
  • 210 g mleka, (1,5%)
  • 40 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g masła, miękkiego
  • 1 żółtko
  • 10 g cukru, do posypania
  • 750 g jabłek, np. boskop, pokrojonych w ćwiartki
  • Mus jabłkowy (porcja na jedno ciasto):

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1. Mus jabłkowy: Do naczynia miksującego włożyć jabłka, sok z cytryny i słodzik, gotować 8–10 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 20 s/obr. 5.

    2. Mus jabłkowy przełożyć do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto drożdżowe :

    3. Do naczynia miksującego włożyć 200 g mleka, drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.

    4. Dodać mąkę, sól i masło, wymieszać 2 min/ Zablokowany/ Interwał(ta ilość masy wystarczy na dwa ciasta. Można upiec dwa ciasta lub połowę zamrozić. W tym drugim przypadku przed kolejnym pieczeniem zamrożone ciasto należy przełożyć na noc z zamrażalnika do lodówki, a następnie rano przygotować wg przepisu).

    5. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić na ok. 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż objętość zwiększy się dwukrotnie.

    6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować 2/3 ciasta, włożyć do okrągłej, wyłożonej papierem formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm.

    7. Wylać mus jabłkowy i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni ciasta.

    8. Trzecią część ciasta rozwałkować, wyciąć z niego paski i ułożyć w kratkę na musie jabłkowym.

    9. Żółtko i pozostałe mleko wymieszać w kubku, posmarować ciasto, posypać cukrem i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

    10. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 20 min/temp. 200°C.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik w kratkę

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: