thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 23/01/12
zmieniono dnia: 24/01/12

Składniki

jabłecznik

  • 500 g mąka pszenna razowa
  • 200 g tłuszczu, 180 g masła + 20 g smalcu
  • 3 jajka surowe
  • 150 g cukru
  • 15 g proszek do pieczenia
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1500 g jabłka kwaśne
  • 1 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1.  do naczynia miksującego włożyć mąkę , tłuszcz, cukier, szcypte soli, proszek do pieczenia wymieszać 4 sek/Obr.10.

    2. Do naczynia włożyć 2 jajka + żółtko, śmietanę i wyrobić 1.30 min/ interwał. Pozostałe białko zostawic do posmarowania ciasta.

    3. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części mniejsza ok. 350 g. Większą cześć ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszkę (25cmx40cm) do pieczenia  wyłożoną papierem do pieczenia – wstawić na 30 min do lodówki.

    4. Obrać jabłka podzielić na ćwiartki i pokroić w termomixie w dwóch porcjach  4 sek/Obr.4 ,dodać cukier i cynamon do smaku i wyłożyć  na blaszkę nakładając na jabłka rozwałkowaną drugą cześć ciasta. Nałożone ciasto nakłuć widelcem kilkanaście razy w różnych miejscach i posmarować białkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec  w temperaturze 200⁰C ok. 40 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik Maćka

Wydrukuj:

Komentarze