thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 25/04/12
zmieniono dnia: 26/04/12

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 puszka ananasów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmiatan-fixu
  • płatki migdałów, całe migdały, do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopt - do naczynia włożyc cukier i zmielić czas 10 sekund, obr.poz. Turbo. Nastepnie założyć motylek i włożyć jajka i ucierać czas 1 minuta, obr.poz.3, temp 45 stopni. Nastepnie temperaturę wyłaczyć i jeszcze ucierac przez 1 minutę, obr.poz.6.


    Zdjąć motylek, dodać resztę składników i wymieszać czas. 20 sek, obr.poz.3.


    Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.


    Krem - śmietanę mocno schłodzić w lodówce, można włozyć na chwilę do zamrażalnika. Założyć do naczynia motylek i wlać śmietanę, ubijać na pozycji 3 bez miarki około 1 minuty - aż śmietana się zetrnie ( u mnie 1 minuta). Po 30 sekundach ubijania wsypać śmietan -fix. 


    Nastepnie przy włączonym urządzeniu na pozycji 2 włożyć serek mascarpone i miksować aż skłądniki sie połączą - 1 minuta.


    Biszkopt przestudzić, przekroić na pół wzdłuż. Ananasy odsączyć i pokroić w kostkę. Biszkopt nasączyć esencją herbacianą wymieszaną z sokiem z ananasów, wyłożyć 2/3 kremu i ułozyć na wierzch kawałki ananasów, nastepnie przykryć drugim płatem biszkopta i zrobic na wierzchu małe dziurki nożem i nasączyć, wyłozyć resztę kremu rozsmarowując także po bokach. Ułozyc na wierzch ananasy i płatki migdałów, całe migdały. Schłodzić w lodówce.


    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Porady

Do tortu można użyć dowolnych, ulubionych owoców tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Imieninowy torcik :-)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: