Czas przygotowania
17min
Czas całkowity
29min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 12/02/17
zmieniono dnia: 12/02/17
Składniki
Fondant z płynną czekoladą
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 50 g mąki
- 4 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
Czekoladę z masłem rozpuść w garnku nad unoszącą się parą
Jajka , cukier włóż do garnka thermomix z motylkiem , ustaw 3min. 3obr.
Dodaj mąkę , kakao i ponownie ustaw 1min. 2obr. po tym czsie dodaj rozpuszczoną czekolade i ustaw 1 min. 2 obr.
Masę przelej do małych foremek na suflety lub do silikonowych foremek na muffinki.
Foremki wstaw do piekarnika na 10-12 min (w zależności od wielkości)
Podawaj odrazu, pamiętając, że w środku masa nie powinna być do końca ścięta.
Uwaga!!!
DESER DLA PRAWDZIWYCH CZEKOLADOHOLIKÓW - MOŻE WZMAGAĆ UZALEŻNIENIE !!!
Przygotowanie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przeeeepyszny wyszedł!
Robiłam w kokilkach z PEPCO o śr. 9 cm. Następnym razem dodam mniej cukru - wyszło mega słodkie W moich kokilkach trzeba piec minimum 18 min - ale są spore (z połowy porcji wyszło mi 2 fondanty). Ze względu na to że brakło mi masła nie wysmarowałam wcześniej foremek i nie chciały wyjść - wyjedliśmy z kokilek łyżeczkami - gałka lodów lub nawet 2 całkowicie wskazane Mój mąż i ja mamy nowy deser nr 1 Zdecydowanie warto wypróbowac ten przepis
Jeśli posmarujesz masłem łatwiej wyjdą ja tego nie robię bo podaje w kokilkach. A napełniam więcej niż polowe czyli 3/4 😚😊
Do jakiej wysokości napełniać kokilki i czy trzeba je wcześnie smarować masłem?
Temperatura 180 pisze na początku 😊😁
Jaka temp pieczenia.
Are you sure to delete this comment ?