thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Dodatkowo

  • Cukier puder, do posypania
  • owoce do ozdobienia
  • lody waniliowe
  • kokilki do pieczenia

Masa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%-towej
  • 50 g masła, (plus dodatkowa porcja do wysmarowania kokilek)
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 czubate łyżki mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa czekoladowa
  1. Piekarnik nagrzać do 200*C. Cztery kokilki (foremki) wysmarować masłem.

     

    Czekoladę rozdrobnić 10s./10obr. Zgarnąć kopystką ze ścianek.

    Dodać masło, gotować 3min./80*C/3obr.

    Do naczynia dodać jajka, cukier i wymieszać 30s./3obr.

    Dodać mąkę, wymieszać na gładką masę - 15s./3obr.

    Masę wyłożyć do foremek wysmarowanych wcześniej masłem. Wstawić do piekarnika i piec około 8min. 

     

    Podawać posypane cukrem pudrem z lodami i owocami. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Fondant czekoladowy - Lava Cake

Wydrukuj:

Komentarze