- TM 5
Składniki
Dodatkowo
- Cukier puder, do posypania
- owoce do ozdobienia
- lody waniliowe
- kokilki do pieczenia
Masa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady 70%-towej
- 50 g masła, (plus dodatkowa porcja do wysmarowania kokilek)
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 czubate łyżki mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200*C. Cztery kokilki (foremki) wysmarować masłem.
Czekoladę rozdrobnić 10s./10obr. Zgarnąć kopystką ze ścianek.
Dodać masło, gotować 3min./80*C/3obr.
Do naczynia dodać jajka, cukier i wymieszać 30s./3obr.
Dodać mąkę, wymieszać na gładką masę - 15s./3obr.
Masę wyłożyć do foremek wysmarowanych wcześniej masłem. Wstawić do piekarnika i piec około 8min.
Podawać posypane cukrem pudrem z lodami i owocami.
Masa czekoladowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Doskonałe! U mnie najlepsze przy pieczeniu przez 3-4 min.
letka82:
Tak, tylko 1 czubata łyżka mąki
Monika
ejenajej:
Jak dlugo maksymalnie trzymasz ciasto w lodówce?
Pyszny! polecam, z tego przepisu kazdemu wyjdzie
Rewelacja😊 Polecam😊
Rewelacja, niezawodny gdy zapraszamy gości na wspólne jedzenie. Zawsze robi pioronujące wrażenie
Fantastyczne! Daję 20g mlecznej czekolady i resztę gorzkiej Wedla, zmniejszając ilość cukru do 60g. Zwykle przygotowuję wcześniej i chowam pod przykryciem do lodówki, zaskakując potem gości pysznym, ciepłym deserem piekę 12 min w 200st z termoobiegiem, ale rzeczywiście trzeba wyczuć swój piekarnik, miałam kilka prób polecam wszystkim! Prosty, szybki i wspaniały w smaku pomysł na małe co nieco
motocyklistka:
tak, dodaję wtedy tylko połowe porcji czyli 35g. Wydaje mi się, że jak dodasz cukru mniej to i tak wyjdzie. Smacznego !
oska1990: jak smakuje z mleczną czekoladą? Zmniejszasz wtedy ilość cukru?
Sprawdzone, pyszne, wyszło już za pierwszym razem bez zarzutu!