thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ekspresowa karpatka (napoleonka) na cieście francuskim

  • opakowanie ciasta francuskiego (ja używam lekkiego z Lidla)
  • 3,5 szklanki mleka
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 100g ksylitolu (lub cukru)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody
  • ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy
  • zmielony ksylitol lub cukier puder do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewamy wodą w małej miseczce i odstawiamy do napęcznienia. Ciasto francuskie dzielimy na pół, układamy na blaszce, nakłuwamy w widelcem w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200°C (dół+termoobieg) i pieczemy 15min aż ciasto zrobi się złotobrązowe, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Zakładamy motylek. Niecałe 3 szklanki mleka podgrzewamy z ksylitolem i wanilią/aromatem (6min/98st/obr.2), dodając ok. minuty przed końcem żelatynę.
  3. W międzyczasie w pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę i żółtka – dokładnie mieszamy aż mąka się rozpuści, a następnie wlewamy do gotującego się w TM mleka i dalej całość gotujemy (kolejne 5-6min/98st/obr.2) aż masa zgęstnieje (masę trzeba na tym etapie obserwować i jeśli jest gęsta wyłączyć wcześniej lub wydłużyć czas gotowania, jeśli jest zbyt rzadka!). Masę budyniową odstawiamy na chwilę do częściowego ostudzenia.
  4. Gdy budyń ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły, nakładamy go na płat ciasta francuskiego, równo rozkładamy łyżką, a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Odstawiamy aż masa stężeje (ja wkładam na godzinę do lodówki, chociaż najlepsza konsystencja jest następnego dnia po całej nocy w lodówce), a przed podaniem posypujemy zmielonym na pudem ksylitolem lub cukrem pudrem.

Porady

Można też przygotować krem budyniowy w inny sposób - ustawić 12min/98st/obr.2i gdy mleko z cukrem i wanilią się zagotuje wlać przez otwór pozostałą część mleka z mąką i żółtkami i gotować jedynie do zgęstnienia

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ekspresowa napoleonka (kremówka / karpatka) na cieście francuskim

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: