Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 09/10/17
zmieniono dnia: 09/10/17
Składniki
Ekspresowa karpatka (napoleonka) na cieście francuskim
- opakowanie ciasta francuskiego (ja używam lekkiego z Lidla)
- 3,5 szklanki mleka
- 120g mąki ziemniaczanej
- 100g ksylitolu (lub cukru)
- 3 żółtka
- 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody
- ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy
- zmielony ksylitol lub cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Żelatynę zalewamy wodą w małej miseczce i odstawiamy do napęcznienia. Ciasto francuskie dzielimy na pół, układamy na blaszce, nakłuwamy w widelcem w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200°C (dół+termoobieg) i pieczemy 15min aż ciasto zrobi się złotobrązowe, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Zakładamy motylek. Niecałe 3 szklanki mleka podgrzewamy z ksylitolem i wanilią/aromatem (6min/98st/obr.2), dodając ok. minuty przed końcem żelatynę.
- W międzyczasie w pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę i żółtka – dokładnie mieszamy aż mąka się rozpuści, a następnie wlewamy do gotującego się w TM mleka i dalej całość gotujemy (kolejne 5-6min/98st/obr.2) aż masa zgęstnieje (masę trzeba na tym etapie obserwować i jeśli jest gęsta wyłączyć wcześniej lub wydłużyć czas gotowania, jeśli jest zbyt rzadka!). Masę budyniową odstawiamy na chwilę do częściowego ostudzenia.
- Gdy budyń ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły, nakładamy go na płat ciasta francuskiego, równo rozkładamy łyżką, a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Odstawiamy aż masa stężeje (ja wkładam na godzinę do lodówki, chociaż najlepsza konsystencja jest następnego dnia po całej nocy w lodówce), a przed podaniem posypujemy zmielonym na pudem ksylitolem lub cukrem pudrem.
Porady
Można też przygotować krem budyniowy w inny sposób - ustawić 12min/98st/obr.2i gdy mleko z cukrem i wanilią się zagotuje wlać przez otwór pozostałą część mleka z mąką i żółtkami i gotować jedynie do zgęstnienia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przepis szefa kuchni
Przepis dla dużej rodziny
Jesień
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Podwieczorek
Deser
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobry przepis,smaczna kremówka wyszła.
Jola355
Pierwszy raz robiłam , wszystkim smakowało nie za słodka . Pyszna