Składniki
- 100 g cukru
- ćwiartka łyżeczki soli
- 80 g masła
- 1 jajko kurze
- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g mleka
- 300 g twarożku półtłustego
- 100 g migdałów
- 50 g wiórek kokosowych
- 1 jajko do posmarowania
- 100 g gęstego jogurtu
- 50 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlac mleko i włożyć masło, podgrzać czas 1 min/ 37 st, obr.2. Następnie dodać jajko, 100 g cukru, sól, drożdże i mąkę i wyrobić ciasto czas 1 min/ Interwał.
Ciasto przełozyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Do czystego naczynia włozyć migdały i zmiksować czas 10 sek, obr.7. Odłożyć dwie łyżeczki migdałów i dwie łyżeczki wiórek do posypania bułeczek. Następnie dodać twarożek, jogurt, cukier i wiórki kokosowe i wymieszać czas 20 sek, obr.4.
Po dwóch godzinach ciasto przełozyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na cieńki placek owalny, posmarować połową masy, zawinąć jak roladkę, pokroić na kawałki - z jednej porcji wychodzi 14-16 części. Bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekrojoną stroną do dołu i lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać migdałami z wiórkami. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Z podanych składników wychodzi 28-32 bułeczki.
Bułeczki pieczemy w 190 stopniach w nagrzanych piekarniku przez 25 minut.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chcę wypróbować przepis, ale zastanawiam się na jaką grubość kroić te kawałki rolady?
Bardzo dobre ciasto i fantastyczny twaróg .Dziękuję ,bo długo szukałam tak udanego nadzienia. Pozdrawiam
Pyszności!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
pyszne wyszły i znikły w mgnieniu oka polecam
muszę wypróbować
Aniu ciesze się, że bułeczki smakowały. Dziekuje za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bułeczki upieczone i zjedzone, są pyszne. Polecam wszystkim bo naprawdę warto
Dziekuje Alu za komentarz i ciesze sie ze buly smakowaly. Pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi oba warianty nadzienia są pyszne Robiłam ten i ze skórką pomarańczową Eli też. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Ala
Jadziu super. Ciesze sie ze smakowaly i ze poszalalas w kuchni. A dieta hmmm spacer z psem lub maluchami - bo nie wiem czy masz psiaka i po sprawie pozdrawiam i przesylam buziaki
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?