- TM 31
Składniki
70 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g mleka
- 5 żółtka
- 100 g margaryny lub masła
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 4 łyżki spirytusu
- 70 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy cukier, drożdże i mleko. Podgrzewamy 2min/ 37C/obr. 2. Uzyskany płyn wlewamy do miseczki i odkładamy w ciepłe miejsce na 10-15min.
Następnie do naczynia wkładamy margarynę lub masło i żółtka. Podgrzewamy 2min/50C/ obr.5. Kiedy ostrza rozbiją margarynę skręcamy na obr.2. Kiedy drożdże wyrosną wlewamy je do naczynia. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Wyrabiamy 2min"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" . Po tym czasie dodajemy 2 łyżki spirytusu i wyrabiamy jeszcze przez 1min.
Cisto kładziemy na miseczkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie zaczynamy wyrabianie. Nie wałkujemy ciasta tylko nabieramy dłonią bezpośrednio z miski i wyrabiamy na równe kule. Zostawiamy do wyrośnięcia na okolo 15min.
2łyżki spirytusu dodajemy do oleju. Pieczemy w glębokim oleju w temp. 160-170C po około 2min na stronę. Czas pieczenia zależy od wielkości pączków.
Gotowe i przestygnięte pączki nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy lub strzykawki. Aby ułatwić sobie nadziewanie marmolade można podgrzać w garnku z odrobiną wody.
T
Pączki
Porady
Do wyrabiania poczków dłonie nalży posmarować olejem jadalnym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jak mowi moja babcia "niebo w gebie"
Bardzo dobre pączusie kilka nadziałam wisienkami z wiśniówki i te zniknęły wnajszybciej
Super pączki i super przepis polecam!!
[[wysiwyg_imageupload:2478:]]
Are you sure to delete this comment ?