Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
2000 g
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 01/01/16
zmieniono dnia: 01/01/16

Składniki

Bezy

  • 12 daktyli, suszone bez pestek
  • 1 płaskich łyżeczek octu
  • 100 gramów cukru brązowego
  • 200 gramów cukru
  • 7 białek
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • Ciemne kako, do posypania

Krem

  • 0,5 porcje szklanki orzechów włoskich
  • 15 porcje Sztuk daktyli, suszone bez pestek
  • 150 gramów Kajaku, opcjonalnie
  • 200 gramów kremówki
  • 500 gramów serka mascarpone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Bezy
  1. Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi o średnicy 24 cm (ja odrysowuję zawsze talerze odwrócowe do góry dnem).

    Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane), zmiksować 10-15 sek/obr. 7-9  - następnie przełożyć do innego naczynia.

    Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę (motylek). ze szczyptą soli 3min/obr. 3 (pamiętaj aby przy ubijaniu białek zdjąć miarkę MT). Pod koniec ubijania dodać cukier, ocet i suszone daktyle.

    Masę bezową wyłożyć na odrysowane dwa okręgi. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut na dwóch poziomach. Bezy powinny się lekko zarumienić. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

  2. Krem
  3. Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane) oraz orzechy , zmiksować 10-15 sek/obr. 5-7, następnie przełożyć do innego naczynia. 

    Serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz masę kajmakową wrzucić do naczynia miksującego, ubijać przy nałożonym motylku 2 min/obr. 4 (UWAGA: w związku z tym, że śmietany i serki mascarpone są różne, różnie schłodzone, różne firmy ... patrz przez otwór czy składniki się połączyły. Jezeli tak natychmiast wyłącz TM, inaczej zrobi nam się masło kajmakowe)

    Pod koniec ubijania dodaj zmiksowane orzechy i daktyle.

    Powstałą masą przełóż blaty bezowe.

    Schłodzić w lodówce.

     

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Dekorowanie
  6. Przed podaniem posyp tort bezowy kakao 

    Udekoruj orzechami włoskimi i daktylami wedle uznania

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DACQUOISE

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?