- TM 5
Składniki
Makowe zakrętasy
- 2 łyżki oleju kokosowego, temperatura pokojowa
- 30 gramów drożdży
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka kub wody
- 550 gramów mąki
- 1 łyżeczki soli
- 500 gramów masy makowej
- 15 gramów cukru
Lukier
- 200 gramów cukru
- 1 białko
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 laski wanili
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego, gruboziarnisty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pół szklanki mleka lub wody wlej do "Blokada naczynia miksującego" dodaj 150g mleka kokosowego, 15g cukru, dodaj drożdże, ustaw 2min/38°C/obr2, dodaj samo białko, mąkę i sól ustaw 2 min/"Ciasto"
Ciasto przełóż do misk i odstaw w ciepłe miejsce na około 30min.
Rozwałkuj ciasto na blacie i posmaruj masą makową, zwiń ciasto w roladę i pokrój w 4cm kawałki, każdykawałek połóż na blachę wyłożoną papierem, odstaw do wyrośnięcia na około30min, posmaruj każdy kawałek roztrzepanym zóltkiem i wstaw do rozgrzanego na 180 °C piekarnika na 20min.
w naczyniu miksującym zrób lukier, dodaj 200gram cukru, ziarenka wanili, zmiel "Blokada naczynia miksującego" 25sek.obr.10, dodaj 1 białko, 1 łyżeczka soku z cytryny 10 sek/obr 6
Po upieczeniu polej lukrem na wierzchu.
Ciasto
Lukier
Porady
Jak lubisz i masz pod ręką to możesz posypać po wierzchu grubym trzcinowym cukrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?