Składniki
- Ciasto:
- 5 jaj
- 200 g.cukru
- 60 g.mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 250 g. margaryny
- 500 g.mleka
- 30 g.mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 50 g cukru
- Galaretka z brzoskwiniami:
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 galaretki, cytrynowe
- Polewa czekoladowa:
- 50 g.margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 30 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
Cukier zemlec na cukier puder 10 sek. obr.poz.10, dodac jaja i ubijac na puszystą masę(motylek) ok. 3-4 min obr.poz.3-4 pod koniec ubijania dodac kakao, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia .Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy ok. 30 min 180* C . Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na dwa placki.
Krem:
Z podanych skladników gotujemy budyń ok.5 min 100*C obr.poz.2 (motylek). Po wystudzeniu ucieramy z kostką margaryny na puszystą masę .
Galaretka:
Brzoskwinie odcedzamy i sok łączymy z wodą aby uzyskac 3 szklanki płynu. Zagotowujemy sok z wodą i rozpuszczamy w nim galaretki. Wszystko studzimy i dodajemy brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.
Polewa czekoladowa:
Do naczynia miksujacego włozyc wszystkie składniki na polewę , podgrzac 2 min. 60* C obr.poz.1. Polac górną warstwę ciasta .
Wykończenie:
Ciasto układamy w nastepującej kolejnosci :
placek- połowa kremu-tężejaca galaretka z brzoskwiniami - placek- reszta kremu- polewa
Całe ciasto najlepiej schłodzic w lodówce..
Smaczengo ;D
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
hali:Ciasto wyszło mi za rzadkie. Pomysł ciekawy, ale musiałam upiec biszkopt z innego przepisu.
jaki rozmiar blaszki
Wystarczy 60g.mąki ziemniaczanej
Ulka49
czy nie powinno być więcej mąki, tylko 60 g
Are you sure to delete this comment ?