thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

200g masła

  • 200 gramów cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gramów mąki pszennej
  • 500 gramów rabarbaru pokrojonego na kawałki
  • cukier puder do posypania
  • 200 gramów masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wrzucamy masło pokrojone na kawałki. Następnie wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy przez 30s/obr 4.

    Następnie włączyć na obroty wsteczne prędkość 4 i dodawać po jednym jajku do uzyskania jednolitej masy.

    Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy na obrotach wstecznych przez 30s/obr 4.

    Na koniec dodajemy do ciasta pokrojony rabarbar i mieszamy na wstecznym 30s/obr 2.

    Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem.

    Pieczemy ok 45min w temperaturze 180 stopni.

    Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Zamiast rabarbaru można dać np jabłka

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z rabarbarem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?