thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 16/05/13
zmieniono dnia: 17/05/13

Składniki

Kruche ciasto

  • 150 g mąki pełnoziarnistej, -zmielona pszenica / może być orkisz
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła roślinnego lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 jajko + 2 zółtka
  • 60 g kwaśnej i gęstej śmietany 12-18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa

  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 750 g mleka
  • 40 g cukru
  • 500 g rabarbaru, obranego pokrojonego w kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać obie mąki, dodać masło lub margarynę i wymieszać 5s / obr.5

    2.dodać resztę składników i wyrobić kruche ciasto 30-35 s. / obr.3

    3.wyjąć z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i 1/3 włożyć do zamrażarki a resztę rozwałkować do foremki 25 x 35-40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia

    4.na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar

    5.włączyć piekarnik na 180*C

  2. masa budyniowa
  3. Na noże założyć motylek, dodać wszystkie składniki masy i gotować 15 min. / 90*C / obr.2,5

    2.Gorącą masę wylać na rabarbar

    3. z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub porwać na małe kawałeczki i posypać budyń

    4. ja dodatkowo posypałam skórką pomarańczową z przepisu

    //www.przepisownia.pl/przepisy/sk%C3%B3rka-pomara%C5%84czowa-do-ciast-i-deser%C3%B3w/453402

    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut

Porady

Nie potrzeba go dodatkowo posypywać cukrem pudrem tmrc_emoticons.) 


Kroić dopiero po wystygnięciu, bo masa budyniowa musi stężeć. Ale trudno się oprzeć, żeby nie zjeść jeszcze ciepłego tmrc_emoticons.)) Smacznego tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 5, 2023 at 22:00
    5.0

    Ciasto jest pyszne Smile

  • kwietnia 23, 2017 at 13:56

    Na przyszły tydzień wypróbujemy Big Smile

  • października 31, 2016 at 19:59
    4.0

    Zrobiłam z twardymi słodko-kwaśnymi jabłkami, wyszło smaczne, choć nie do końca podpasowało nam samo ciasto z dodatkiem orkiszu. Ale ogólnie wyszło fajne, więc polecamSmile

  • września 29, 2016 at 10:21

    Dziękuję za odpowiedź tmrc_emoticons.) Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

  • września 28, 2016 at 22:40

    Myślę, że będą pasowały te owoce, które tak jak rabarbar nie są wodniste. Z brzoskwiniami robiłam ale ze świeżymi. Tych w puszce wogóle nie kupuję bo dużo smaczniejsze i zdrowsze są świeże; poza tym nie są dosładzane. Twarde jabłka też powinny być ok. twarde śliwki... Ale z w tym cieście malinami byłabym ostrożna tmrc_emoticons.) Maliny uwielbiam w połączeniu z jabłkami w przepisie pod kruszonką:

    http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/maliny-z-jab%C5%82kami-pod-kruszonk%C4%85/450228

    link musisz skopiować, żeby zobaczyć tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 28, 2016 at 22:10

    Witam P. Elu tmrc_emoticons.) A czy będą pasować do tego ciasta inne owoce, np. jabłka, mrożone maliny albo brzoskwinie z puszki?

  • września 28, 2016 at 22:05

    Ania25

    Może być sama mąka pszenna??

    Aniu, możesz użyć samej mąki pszennej, też wyjdzie tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i życzę smacznego, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 28, 2016 at 20:10

    Może być sama mąka pszenna??

    Cooking  7

  • maja 31, 2015 at 10:25

    Oczywiście, można! Jest czas na rabarbar i u nas to ostatnio najczęściej robione ciasto. Polecam, bo szybkie i dobre. Daj znać, czy Tobie też smakuje tmrc_emoticons.)(

    Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • maja 30, 2015 at 15:26
    4.0

    Hejka. Ja od kilku dni posiadam tm5 i nie bardzo orientuje sie jeszcze w tm. Czy ten przepis na to pysznie wygladqjace ciasto mozna przygotowac tak samo jak w tych starszych modelach?