Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
16
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
- TM 31
opublikowany: 21/01/14
zmieniono dnia: 28/03/20
Składniki
Piana
- 100 g płatków migdałowych
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
Masa kremowa
- 3 opakowania śmietan-fixu (9g/op.)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 litra śmietany kremówki 30% schłodzonej
- 2 opakowania serka kremowego "Bieluch"
Masa malinowa
- 1/2 litra wody
- 2 galaretki malinowe
- 500 g mrożonych malin
Ciasto
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki tortowej
- 150 g margaryny
- 1 cukier waniliowy, lub 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 100 g cukru
- 6 żółtek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do czystego naczynia miksującegow wlać 500 ml wody. Zagotować 5 min/100stopni/obr.1. Gdy woda zacznie się gotować zwiększyć obroty do poz. 2 i przez otwór w naczyniu miksującym wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać.
2. Do gorącej galaretki w naczyniu miksującym wypać mrożone maliny, wymieszać aż zgęstnieją na obr. 1-2.
3. Masę malinową wykładamy na I ciasto,przykrywamy masą kremową i nakładamy II ciasto.
SMACZNEGO - 1.Na noże w naczyniu miksujacym założyć motylek.
2. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 4 min/obr.3-4, po upływie ok. 1,5 minuty przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo wcześniej przygotowany cukier puder.
3. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować na ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów.
4. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. - 1. Na noże w czystym i suchym naczyniu miksującym założyć motylek, wlać schłodzoną śmietanę, dodać cukier puder i śmietan-fix, ubić obr. 4, aż śmietana będzie sztywna.
2. Dodać serki "Bieluch" i dokładnie wymieszać 30 sek/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. - 1. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy i margarynę, zmiksować na puszystą masę czas - 1-1,5 min. obr. 4.
2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia zmiksować, aż masa zgęstnieje ok. 1 minuty/obr.3.
3. Ciasto rozłożyć na dwie blachy wyłożne papierem do pieczenia.
Masa malinowa
Piana
Masa kremowa
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto zostało zrobione. Trochę kolejność mnie pogubiła, więc musiałam nieco improwizować. Galaretka baardzo długo mi tęgła. Jednakże wyszło przepyszne, goście prosili dokładkę i na wynos
Robiłam na dużej blaszce. Porcja ciasta razy 2
Świetne ciasto, lekkie, trochę słodkie więć dałam mniej cukru, margarynę zastąpiłam masłem i bieluchy te o mniejszej zawartości tłuszczu. ( dla spokoju sumienia! )
Ja piekłam na normalnych dużych prostokątnych blaszkach mniam
Ciasto pycha i do tego cudnie wygląda
Witam i mam pytanie co do wielkości blachy.
Serdecznosci
Ciasto robi furorę.Proponuje jezeli chodzi o galaretke zrobić-tradycyjnie-tzn.zagotować wodę tak jak w przepisie,dodac galaretki,rozpuścić i dodac zrozone maliny.Galaretka tężeje bardzo szybko,a maliny sa dobrze wyczuwalne w trakcie jedzenia.JAk galaretke robi się w termomixie to robi sie długo i powstaje miazga.
Jak pieczesz ciasta z pianą pojedynczo czy obydwa na raz?A jeżeli obydwa na raz to na jakich poziomach?
Ciasto rozkladamy na blaszki o jakich wymiarach?
Ciasto pyszne znika w mgnieniu oka ja serek Bieluch zastąpiłam mascarpone ale wersje z bieluchem wypróbuje następnym razem bo już mam " zamówienie " na nie [[wysiwyg_imageupload:2248:]]
Are you sure to delete this comment ?