Składniki
- Ciasto:
- 50 dag.mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 jajka
- 20 dag.cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżkiciepłego mleka
- 1 łyżka sody
- Krem:
- 250 g margaryny
- 500 g.mleka
- 30 g.mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 50 g cukru
- 30 dag.orzechów
- 10 dag.cukru
- 14 dag.masła
- 3 łyżki miodu
- dżem z czarnej porzeczki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
Do naczynia włożyc wszystkie składniki na ciasto i wyrabiac 2-3 min.obr"Ciasto" .Ciasto podzielic na 3 częsci , 2 cześci upiec pojedyńczo w nagrzanym piekarniku 180* C ok. 20 min , zapiec na złoty kolor.Posiekane orzechy , masło , cukier i miód smażyc na patelni, na małym ogniu wyłożyc na trzecią częśc nie upieczonego placka i zapiec na złoty kolor.
Krem:
Z podanych skladników gotujemy budyń ok.5 min 100*C obr.poz.2 (motylek). Po wystudzeniu ucieramy z kostką margaryny na puszystą masę
Kolejnosc placka:
Spód bez orzechów-krem-dzem z czarnej porzeczki-spód bez orzechów-krem-dżem-spód z orzechami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
ciasto bardzo bardzo dobre,co do kremu wolę inny.
Mysle, ze warto byloby zmienic w przepisie wszystkie dag na gramy (TM odwaza gr). Rowniez warto byloby napisac jak rozprowadzic ciasto na forme, bo graniczy to niemal z cudem. Ciasto jednakze pyszne.
Też chciałabym wiedzieć jak utrzeć margarynę bo jeszcze tego w TM nie robiłam. Z motylkiem czy bez? Jakie obroty?
Ciasta już mam upieczone, budyń ugotowany, do jutra sobie spokojnie wystygnie i jutro ucieranie i przekładanie. Zapowiada się bombowo
PYCHA!!! PYCHA!!! Wygląda i samkuje wspaniale, gorąco polecam
Tynka
Ciasto pyyyyyszne, palce lizać! Wygląd też rewelacja! Wysokie, przekładane, lepsze w smaku niz tort! Jedyny minus, ze zle sie naklada na blaszke, bo jest klejące, ale nie dodawajcie mąki, bo tak ma być! WARTO je upiec. DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS!
Rozumiem, że margarynę można utrzeć też w "Blokada naczynia miksującego" ? Jakie parametry?
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Are you sure to delete this comment ?